Την ανακοίνωση νέων, επιπρόσθετων, μέτρων για την τόνωση της οικονομίας αναμένουν οι αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει, αφού η συνταγή της λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους πλήττει την ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει το κόστος κρατικού δανεισμού.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την Πέμπτη αμετάβλητο στο 1% το βασικό της επιτόκιο.

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ θα γίνει στη Βαρκελώνη. Δύο φορές το χρόνο οι συναντήσεις γίνονται σε άλλη πόλη από την έδρα της ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Η Ισπανία είναι στο επίκεντρο της κρίσης χρέους και σήμερα προχώρησε σε δημοπρασία 3ετών και 5ετών ομολόγων. Το ποσό της δημοπρασίας ήταν μικρό και δεν αναμένονταν εκπλήξεις, ωστόσο τα επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες.

Η απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 14:45 και στις 15:30 θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι έχει «μαλακώσει» πλέον, σε ό,τι αφορά την αντιπληθωριστική του ρητορεία και εκφράζει περισσότερο την ανησυχία του για την ανάπτυξη, παρά για τη σταθερότητα των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι προσδοκίες στις αγορές ότι η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει τους επόμενους μήνες (και) σε μείωση επιτοκίων.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει στην επόμενη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ