Τροφοδοτείται με καύσιμα ο πύραυλος της Β.Κορέας, εν όψει της εκτόξευσης
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Β.Κορέα επιμένει στα σχέδιά της για εκτόξευση ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Unha-3, που όπως υποστηρίζει πρόκειται να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Την Τετάρτη, άρχισε η τροφοδοσία του πυραύλου με καύσιμα, εν όψει της εκτόξευσής του μεταξύ 12 και 16 Απριλίου. Η Δύση «βλέπει» πίσω από την εκτόξευση πυραυλική δοκιμή κατά παραβίαση του μορατόριουμ. Το θέμα συζητείται σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική σύνοδο της G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Β.Κορέα επιμένει στα σχέδιά της για εκτόξευση ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Unha-3, που όπως υποστηρίζει πρόκειται να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Την Τετάρτη, άρχισε η τροφοδοσία του πυραύλου με καύσιμα, εν όψει της εκτόξευσής του μεταξύ 12 και 16 Απριλίου. Η Δύση «βλέπει» πίσω από την εκτόξευση πυραυλική δοκιμή κατά παραβίαση του μορατόριουμ. Το θέμα συζητείται σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική σύνοδο της G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.
Ο επικεφαλής του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων της Κορεατικής Επιτροπής Διαστημικής Τεχνολογίας Πάεκ Τσανγκ Χο επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος τροφοδοτείται με καύσιμα «αυτήν την ώρα που μιλάμε».
Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει την ακριβή ημέρα εκτόξευσης, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι ανώτεροί μου».
Το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μίλησε τηλεφωνικά με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για την πυραυλική εκτόξευση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, και οι δύο χώρες «θα θεωρούσαν μια πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρειο Κορέα ως σοβαρή πρόκληση και παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βορείου Κορέας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Με την ανακοίνωση της εκτόξευσης αυτής, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 12ης και της 16ης Απριλίου, η Πιονγκγιάνγκ έθεσε τέλος στις ελπίδες που υπήρξαν με την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της οποίας η Βόρεια Κορέα θα προχωρούσε μερικώς στον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών της δραστηριοτήτων και οι ΗΠΑ θα άρχιζαν εκ νέου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η συνέχιση από τη Βόρεια Κορέα του βαλλιστικού της προγράμματος αποτελεί «πηγή ανησυχίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, δήλωσε την Τετάρτη αμερικανός ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
«Βλέπουμε πως οι Βορειοκορεάτες συνεχίζουν την δημιουργία όλο και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε ο ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιρ, επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης του Ειρηνικού με έδρα τη Χαβάη.
Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που πρόκειται να συνεδριάσει στην Ουάσινγκτον σήμερα, Τετάρτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ναυάγιο στη Κρήτη: «Πηδούσαν στη θάλασσα για να φέρουν φαγητό και νερό» – Σοκαριστικές μαρτυρίες των διασωθέντων
- Βία στην εποχή της τεχνολογίας – Το cyberbullying αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη
- Νέα προσπάθεια διάσπασης των αγροτών από Μητσοτάκη – «Να κάνουμε διάλογο με ανοιχτούς δρόμους»
- Η «αρχόντισσα με το ανεστραμμένο διάδημα» αποκαλύπτεται στη Βοιωτία και φωτίζει τα μυστικά του 7ου αιώνα π.Χ.
- Κρήτη: Σοβαρά τραυματισμένος ο 40χρονος ορειβάτης στο φαράγγι του Αμπά – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης
- Οι Μαϊάμι Χιτ στο «κόλπο» για τον Αντετοκούνμπο

