Βίαια επεισοδία στην Τουρκία με αφορμή την κουρδική πρωτοχρονιά
Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 24 ατόμων, περιλαμβανομένων οκτώ αστυνομικών, σε τρεις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ εορταζόταν το κουρδικό Νέο Έτος (Νεβρόζ). Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αγνόησαν τις απαγορεύσεις των Αρχών να εορταστεί το Νεβρόζ μόνο στις 21 Μαρτίου και διαδήλωσαν σε κεντρική συνοικία του Μπατμάν.
Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 24 ατόμων, περιλαμβανομένων οκτώ αστυνομικών, σε τρεις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ εορταζόταν το κουρδικό Νέο Έτος (Νεβρόζ).
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αγνόησαν τις απαγορεύσεις των Αρχών να εορταστεί το Νεβρόζ μόνο στις 21 Μαρτίου και διαδήλωσαν σε κεντρική συνοικία του Μπατμάν.
Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έριξαν πέτρες και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ξύλα, ενώ η αστυνομία απάντησε με αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Από τους τραυματίες, ένας χρειάστηκε να νοσηλευθεί με τραύμα στο κεφάλι και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Κούρδος βουλευτής, ο Αχμέτ Τουρκ.
Σε μία άλλη εξέλιξη, εκρηκτικά βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν κοντά στην πλατεία του Ιτφαγιέ, στην επαρχία Βαν, κοντά σε χώρο όπου θα εορτάζονταν το Νεβρόζ.
Οι εορτασμοί του Νεβρόζ, που συμπίπτουν με την έλευση της άνοιξης, αποτελούν ευκαιρία για την κουρδική κοινότητα να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα και να εκφράσει την υποστήριξή της προς το PKK.
Φέτος οι αρχές απέρριψαν τα αιτήματα του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του BDP (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Ειρήνης), που επιθυμούσε να οργανώσει τους εορτασμούς την Κυριακή, και όρισαν την Τετάρτη 21 Μαρτίου ως μοναδική ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι γιορτές.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι. Επεισόδια και υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει επίσης μια μεγάλη κουρδική κοινότητα.
Σημειώνεται δε πως οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει τους τελευταίους μήνες πολλές εκατοντάδες υπόπτους που κατηγορούνται για συνεργασία με το PKK. Πυκνές ήταν το περασμένο καλοκαίρι και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Αντόνιο Κόστα απαντά στον Τραμπ: «Η απειλή πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ είναι απαράδεκτη»
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες



