Διαδήλωση γυναικών στο Μαρόκο «κατά των γάμων με τους βιαστές»
Εκατοντάδες Μαροκινές διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας κατά του νόμου που προβλέπει το γάμο του βιαστή με το θύμα του, ώστε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη. Αφορμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η πρόσφατη αυτοκτονία της 16χρονης Αμίνα Φιλάλι, η οποία είχε βιαστεί και ήταν υποχρεωμένη να παντρευτεί το δράστη. Η περίπτωση της Φιλάλι σόκαρε και κινητοποίησε τις Μαροκινές εντός και εκτός Διαδικτύου.
Εκατοντάδες Μαροκινές διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας κατά του νόμου που προβλέπει το γάμο του βιαστή με το θύμα του, ώστε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη.
Αφορμή της κινητοποίησης ήταν η πρόσφατη αυτοκτονία της 16χρονης Αμίνα Φιλάλι, η οποία είχε βιαστεί και ήταν υποχρεωμένη να παντρευτεί το δράστη.
«Ο νόμος σκότωσε την Αμίνα» ήταν ένα από τα συνθήματα των γυναικών.
Οι γονείς της κοπέλας είπαν στο BBC ότι το δικαστήριο την πίεσε να παντρευτεί τον άνδρα.
Ο ποινικός κώδικας -συγκεκριμένα το άρθρο 475- επιτρέπει το γάμο ανάμεσα στον βιαστή και το ανήλικο θύμα του ώστε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώτου.
Ο γάμος γίνεται μόνο αν συμφωνούν και οι δύο οικογένειες, αλλά η οικογένεια του θύματος εξαναγκάζεται να συναινέσει.
Το γεγονός ότι η Φιλάλι ήταν από την επαρχία, όπου παραδοσιακά η παρθενία πρέπει να διατηρείται ως το γάμο και τα ήθη είναι αυστηρότερα, φαίνεται ότι έκανε τη θέση της ακόμα δυσκολότερη.
Παραταύτα, οι γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματά τους, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να ανοίξει έρευνα για τα αίτια θανάτου της κοπέλας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
- Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ και η επιμονή ότι πολιτική σημαίνει ανατροπή
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Κλοπ – Μπορεί να επιστρέψει στους πάγκους;
- Σοβαρές ζημιές από τη έντονη κακοκαιρία σε πολυκατοικία στον Άλιμο – Κατέρρευσε μάντρα

