Ελληνικά ομόλογα αξίας 56 δισ. ευρώ κατέχουν ΕΚΤ και ευρωσύστημα
Σε περίπου 56 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελληνικά ομόλογα -που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο- που αντάλλαξαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, πριν από τη δημόσια πρόσκληση για το PSI, και τα οποία εξαιρέθηκαν του «κουρέματος», όπως προκύπτει από τις αποφάσεις ανταλλαγής ομολόγων που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης.
Σε περίπου 56 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελληνικά ομόλογα -που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο- που αντάλλαξαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος πριν από τη δημόσια πρόσκληση για το PSI και τα οποία εξαιρέθηκαν του «κουρέματος».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, στις 15 Φεβρουαρίου 2012 αντηλλάγησαν ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτοχοι των οποίων ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, συνολικής ονομαστικής αξίας 42,73 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας.
Ακόμη, στις 21 Φεβρουαρίου 2012 αντηλλάγησαν ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτοχοι των οποίων ήταν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος συνολικής ονομαστικής αξίας 13,47 δισ. ευρώ, τα οποία αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας.
Την ίδια ημερομηνία αντηλλάγησαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε δολάρια κάτοχοι των οποίων είναι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, συνολικής ονομαστικής αξίας 65,97 εκατ. ευρώ που αντικαταστάθηκαν με νέα ομόλογα σε ευρώ συνολικής ονομαστικής αξίας 49,73 εκατ. ευρώ.
Για την αντικατάσταση των παλιών ομολόγων καθώς και για την έκδοση των νέων ομολόγων δε καταβλήθηκε οποιαδήποτε προμήθεια ούτε αμοιβή διαχείρισης, ο διακανονισμός της ανταλλαγής των ομολόγων έγινε χωρίς την καταβολή μετρητών, ενώ για την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένοι τόκοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το αιματηρό επεισόδιο έξω από μπαρ στο Ηράκλειο
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στη Φυλή – Δύο συλλήψεις
- LIVE: Τσέλσι – Νότιγχαμ Φόρεστ
- Παγιδευμένα 150 άτομα σε κρουαζιερόπλοιο με τους τρεις νεκρούς από χανταϊό – Δεν το αφήνουν να δέσει
- Σαρωτικοί έλεγχοι στα ηλεκτρικά πατίνια: Ένας στους τρεις οδηγά χωρίς κράνος
- Ο Δήμαρχος Τανάγρας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας