Έλλειψη 36 σκευασμάτων από την ελληνική αγορά, διαπιστώνει ο ΕΟΦ
Καμιά επίσημη αναφορά από αρμόδιους φορείς για ελλείψεις φαρμάκων δεν έχει γίνει προς τον ΕΟΦ το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. Ωστόσο, από επιθεωρήσεις που διενήργησε προέκυψε ότι 36 σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη, είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατασταθεί από άλλα.
Από τη διερεύνηση των αναφορών από τα φαρμακεία, αλλά και από τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο ΕΟΦ προέκυψε ότι πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων που δεν οφείλονται σε προβλήματα εμπορικής φύσεως (π.χ. πιστώσεις, έλλειψη ρευστότητας κ.α.) αφορούν μόνο 36 φάρμακα, τα οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά (24) είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατάστατα και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και το φαρμακοποιό τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους.
Για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο αρχείο, όπως έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, κάλυψη εξατομικευμένων περιπτώσεων μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με κυρώσεις όπου χρειάζεται για την άμεση κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία αυτά φάρμακα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις των τελευταίων ημερών δεν οφείλονται κυρίως σε παράλληλες εξαγωγές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, στο βαθμό που και οι εισαγωγές αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στα μέτρα που έχει λάβει ο ΕΟΦ, αλλά κυρίως (όπως άλλωστε αναφέρεται και από τους φορείς των φαρμακοποιών) σε εμπορικούς λόγους, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ, αλλά κυρίως στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
health.in.gr
- Νίγηρας: Σφαγή 31 αμάχων σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές
- Ισραήλ: «Σε υψηλή ετοιμότητα» για το Ιράν και σε «συντονισμό» με τις ΗΠΑ
- ΕΕ – ΗΠΑ: «Στοίχημα με ρίσκο» αποκαλεί ο CEO της UBS την αποεπένδυση από την αμερικανική οικονομία
- Ο Τραμπ είχε μια «πολύ σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Ερντογάν που «συμπαθεί πολύ»
- ΗΠΑ: Μαίνεται η επιδημία ιλαράς λόγω της δυσπιστίας έναντι των εμβολίων
- Βενεζουέλα: Νέο ρεσάλτο, το 7ο, των ΗΠΑ στην Καραϊβική