Αθώος ο Ισπανός δικαστής Γκαρθόν για την έρευνα εκλημάτων του δικτατορίας Φράνκο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που κατηγορείτο ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας επειδή θέλησε να ερευνήσει την τύχη των αγνοουμένων της εποχής του Φράνκο. Ο Γκαρθόν, ωστόσο, παύθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του για ξεχωριστή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας είχε διατάξει υποκλοπ[ή τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ δικηγόρων και κατηγορουμένων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που κατηγορείτο ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας επειδή θέλησε να ερευνήσει την τύχη των αγνοουμένων της εποχής του Φράνκο.
Ο Γκαρθόν, ωστόσο, παύθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του για ξεχωριστή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας είχε διατάξει υποκλοπ[ή τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ δικηγόρων και κατηγορουμένων.
Ο δικαστής καταδικάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης καθηκόντων, απόφαση που ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα 59χρονου.
Στη δίκη για τους αγνοουμένους της εποχής του Φράνκο, οι επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισαν να αθωώσουν τον Γκαρθόν με έξι ψήφους έναντι μιας.
Ο Γκαρθόν κατηγορείτο για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο και ο οποίος είχε στόχο να επιβάλει ένα πέπλο σιωπής για τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου (1939-39) και της δικτατορίας (1939-75).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λιβύη: 53 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λαστιχένιας λέμβου στα ανοικτά της χώρας
- Φως στο Τούνελ: Σταθερά πρώτο και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
- Ο πρώην παίκτης της Premier League που είχε υπογράψει συμβόλαιο με ρήτρα που απαγόρευε ταξίδι… στο διάστημα!
- Άρτα: Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο της 35χρονης μητέρας
- Δυτική Όχθη: Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους για τα νέα μέτρα του Ισραήλ – «De facto προσάρτηση»
- Greece Energy Outlook: Deals and Vertical Corridor Talks
