Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν από τις 7 έως τις 11/3 τη Στέγη σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.
Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν από τις 7 έως τις 11/3 τη Στέγη σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.

Το Meeting Points είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο που πραγματοποιείται σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Tarek Abou El Fetouh και του Young Arab Theatre Fund (YATF). Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιμελητή, κορυφαίου θεωρητικού και κριτικού τέχνης Okwui Enwezor, το Meeting Points 6 επιχειρεί μια ανατομία της «πολιτικής φαντασίας» προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.

Το Meeting Points 6 ταξίδεψε τον περασμένο Απρίλιο στη Βηρυτό και το Αμάν. Τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, στο Argos Centre for Art and Media και στο KVS Royal Flemish Theatre. Τελευταίος σταθμός πριν από την Αθήνα είναι το Βερολίνο, όπου τον Ιανουάριο του 2012 φιλοξενείται στο Haus der Kulturen der Welt.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

7-8 Μαρτίου
Fadhel Jaïbi & Jalila Baccar (Τύνιδα)
Amnesia /θέατρο
7-11 Μαρτίου
Mona Hatoum (Λονδίνο)
Περφόρμανς /εικαστικά
9 Μαρτίου
Debate: Επαναστάσεις του σήμερα, με τους Okwui Enwezor, Mona Hatoum, Ahdaf Soueif, Adania Shibli,Χρήστο Ιωακειμίδη και Κωστή Παπαϊωάννου
Προβολή ταινιών του Omar Amiralay
10 Μαρτίου
Tarek Atoui (Βηρυτός)
Infinite Times Zero | ΜΟΥΣΙΚΗ & ΝΕΑ ΜΕΣΑ
10-11 Μαρτίου
Διάφοροι καλλιτέχνες
Μαραθώνιος σόλο και περφόρμανς για την Αραβική Άνοιξη.
Περφόρμανς Λόγου & Χορού


Jalila Baccar & Fadhel Jaïbi
Amnesia
7- 8 Μαρτίου

Ο σκηνοθέτης Φάδελ Ζάιμπι, που διαμόρφωσε το Αραβικό θέατρο
για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο «προφητικός» σκηνοθέτης από την Τυνησία Φάδελ Ζάιμπι και η Ζαλίλα Μπακάρ, παρουσιάζουν την παράσταση Amnesia, που πραγματεύεται την «πτώση», την απώλεια και την ευμετάβολη πορεία της ανθρώπινης μοίρας.
Σύλληψη, κείμενο και σκηνοθεσία: Jalila Baccar και Fadhel Jaibi
Σκηνογραφία: Kaîs Rostom
Μουσική: Gérard Hourbette (ART ZOYD)
Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο Meeting Points 6.
Στα αραβικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Πρεμιέρα 2 Απριλίου 2010, Le Mondial, Τύνιδα

Παράλληλη εκδήλωση
Πέμπτη 8 Μαρτίου
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους σκηνοθέτες Τζαλίλα Μπακάρ και Φάδελ Τζάιμπι.
Κεντρική Σκηνή
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου και Χορού Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Εισιτήρια: 15 -18 – 28€, μειωμ. 15€

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά

Tarek Atoui
Infinite times zero
10 Μαρτίου
Ο Τάρεκ Άτουι, πειραματίζεται με την ηλεκτρονική μουσική διευρύνοντας τα όριά της και παρουσιάζοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο το πρότζεκτ του Infinite times zero, ένα εν εξελίξει έργο που θα ολοκληρωθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στις 10 Μαρτίου 2012. Η περφόρμανς του Άτουι παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο Meeting Points 6, στον διήμερο Μαραθώνιο σόλο και περφόρμανς για την Αραβική Άνοιξη (10 & 11 Μαρτίου 2012).

Οι Επαναστάσεις του Σήμερα: Συζητήσεις-Διαλέξεις
Αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Omar Amiralay
9 Μαρτίου
Η ημέρα του συζητήσεων, στο πλαίσιο του Meeting Points 6, αποσκοπεί να υπογραμμίσει τη ζωτικότητα των διαδικασιών που συνδέουν την Πολιτειακή Φαντασία με τη Δράση. Οι τρόποι με τους οποίους η τέχνη συνδέεται με την κοινωνική πάλη και τους πολιτικούς αγώνες βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού των ανοιχτών αυτών συζητήσεων. Πώς διαμορφώνεται η κοινωνία σήμερα; Και ποια είναι η κοινωνική και πολιτική ευθύνη του καλλιτέχνη, της τέχνης, του κοινού της;
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από την εκδήλωση.

Mona Hatoum: Performances
7-11 Μαρτίου
Σχέδια, βίντεο, σημειώσεις, φωτογραφίες, περφόρμανς
της καταξιωμένης εικαστικού Μόνα Χατούμ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Με επανάδραση της ιστορικής της περφόρμανς The negotiating table, αλλά και ντοκουμέντα και βίντεο από τις περφόρμανς που πραγματοποίησε στην δεκαετία του 1980, παρουσιάζεται το έργο της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικός από την Παλαιστίνη, Μόνα Χατούμ, σε διάφορους χώρους της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 7 Μαρτίου
| 17:30-20:30
Εγκαίνια έκθεσης Μόνα Χατούμ Περφόρμανς 1980-1985 και περφόρμανς (επανάδραση) The Negotiating Table (1983)
Πέμπτη 8 – Κυριακή 11 Μαρτίου | 12:00-21:00
Έκθεση Μόνα Χατούμ Περφόρμανς
Σάββατο 10 Μαρτίου | 17:30-20:30
Περφόρμανς (επανάδραση) The Negotiating Table (1983)

Παράλληλη εκδήλωση
Οι Επαναστάσεις του Σήμερα: Συζητήσεις-Διαλέξεις
Παρασκευή 9 Μαρτίου
Μικρή Σκηνή
19:00-20:00 – Τέχνη και κοινωνία των πολιτών. Η Mona Hatoum συζητά με τον Okwui Enwezor.
O επιμελητής της θρυλικής Documenta 2002, Okwui Enwezor, και η πρωτοπόρος των εικαστικών τεχνών Mona Hatoum, συνομιλούν για την σχέση τέχνης και κοινωνίας.
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.

Μαραθώνιος σόλο και περφόρμανς για την Αραβική Άνοιξη
10 – 11 Μαρτίου
Στο Μαραθώνιο περφόρμανς, μονολόγων, αναγνώσεων και χορού στο πλαίσιο του Meeting Points 6, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτεχνική έκφραση σημαντικών ονομάτων της σύγχρονης αραβικής σκηνής, που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, αναφέρουμε ενδεικτικά τους χορογράφους και χορευτές Σέλμα & Σοφιάν Ουισσί από την Τύνιδα με την online χορευτική περφόρμανς Here(s), τους κινηματογραφιστές και εικαστικούς καλλιτέχνες Ιωάννα Χατζηθωμά και Χαλίλ Ζορέζ από τη Βηρυτό, την ανεξάρτητη συγγραφέα και σκηνοθέτρια από το Κάιρο Λάιλα Σουλεϊμάν με την περφόρμανς No Time for Art που βασίζεται σε «ημερολόγια, ήχους, κινήσεις, ειδήσεις και οτιδήποτε συνιστά μια επανάσταση». Στο Μαραθώνιο θα πάρουν μέρος και δύο καλλιτέχνες από τη Δαμασκό: ο συγγραφέας Μωχάμεντ Αλ Άτταρ, με ένα νέο έργο για τις σημερινές συνθήκες κράτησης στη Συρία, και ο σκηνοθέτης Ομάρ Αμπού Σαάντα που θα παρουσιάσει στη Στέγη ένα multimedia πρότζεκτ, με τίτλο Look at the streets… this is how hope looks like…, σχετικά με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των πρόσφατων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Πατήστε ΕΔΩ και δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.