Νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ και στην αναμέτρηση της Νεβάδας
Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε εύκολα και την εσωκομματική ψηφοφορία στη Νεβάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρά την ήττα του, ο Νιουτ Γκίνγκριτς δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για το χρίσμα, προβλέποντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καλύψει τη διαφορά του στους εκλέκτορες. Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση είναι στο Μίσιγκαν και την Αριζόνα στις 28 Φεβρουαρίου, ακολουθούν πάντως και άλλες μικρότερης σημασίας: δείτε το infographic με το ημερόλογιο των εκλογών.
Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε εύκολα και την εσωκομματική ψηφοφορία στη Νεβάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων κατέλαβε το 42% των ψήφων ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 25% και ακολουθεί ο Ρον Πολ 20%. Ο Ρικ Σαντόρουμ είναι τέταρτος με 13% των ψήφων.
Σε ομιλία του επιτέθηκε κατά του προέδρου Ομπάμα και της πολιτικής που ακολουθεί στην οικονομία λέγοντας ότι εξαιτίας τους «οι δύσκολες εποχές κρατούν περισσότερο».
Η νίκη του Ρόμνεϊ στη Νεβάδα είναι η δεύτερη συνεχόμενη και η τρίτη στις πέντε πρώτες διαδικασίες που έχουν διεξαχτεί ως σήμερα. Πάντως λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους της Νεβάδας η αναμέτρηση δεν είναι καθοριστική για την κούρσα για το χρίσμα.
Κατά ένα μέρος, εκτιμούν αναλυτές, οφείλεται και στον μεγάλο πληθυσμό μορμόμων στην πολιτεία που στήριξαν τον επίσης μορμόνο Ρόμνεϊ.
Εντωμεταξύ, παρά την ήττα του ο Νιουτ Γκίνγκριτς δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και προέβλεψε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καλύψει τη διαφορά του στους εκλέκτορες.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη χώρα αυτή επιθυμούν μια άλλη λύση από τον μετριοπαθή της Μασαχουσέτης» είπε σε ομιλία του στο Λας Βέγκας εννοώντας τον πρώην κυβερνήτη Ρόμνεϊ.
«Πιστεύω πως μπορείτε να υπολογίζετε σε μας ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε πολιτεία της χώρας», συνέχισε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκες ώστε στο Τέξας, στις 3 Απριλίου, «να είμαστε σχεδόν ίσοι με τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ».
Για το χρίσμα του κόμματος, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι χρειάζονται 1.144 εκλέκτορες. Μέχρι στιγμής και πριν την Νεβάδα, ο Ρόμνεϊ έχει 87 εκλέκτορες, ο Γκίνγκριτς 26, ο Σαντόρουμ 14 και ο Πολ 4 εκλέκτορες.
Το συνέδριο του κόμματος διεξάγεται τον Αύγουστο.
Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση είναι στο Μίσιγκαν και την Αριζόνα στις 28 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ψηφίζει η Μινεσότα, το Μιζούρι και το Κολοράντο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- Ρωσία: Τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δεκάδες drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα
- Βολιβία: Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνέλαβε τον τέως αριστερό πρόεδρο Αρσε για διαφθορά
- Λίβανος: Νέα πυρά του Ισραήλ εναντίον περιπόλου κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ουκρανία: Ανταλάσσει drones, πυραύλους και συναφείς τεχνολογίες με MiG-29 από την Πολωνία
- Ουκρανία: Ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν «σκληρές κουβέντες» με Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς
- Eurovision: O ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού