Μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού χαρακτήρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ο Σέρβος σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα.

«Είναι συγκλονιστικό, ιδίως, όταν συνειδητοποιείς, ότι μπορούσε να γυρίσει και άλλες ταινίες και να εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με τα έργα του» ανέφερε ο Κουστουρίτσα.

«Είναι ακόμη πιο δύσκολο να μαθαίνεις ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια» πρόσθεσε.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Εμίρ Κουστουρίτσα υπήρξαν «αντίπαλοι» το 1995 στις Κάννες, όταν ο Σέρβος σκηνοθέτης πήρε το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Underground» και ο Έλληνας σκηνοθέτης το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών για το «Βλέμμα του Οδυσσέα», το οποίο γυρίστηκε και στη Σερβία.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα υπογράμμισε ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και όταν βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και νωρίτερα.

Τόνισε ακόμη ότι, όταν ήταν νέος, οι ταινίες του Αγγελόπουλου αποτέλεσαν γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης.

«Όταν ήμουν σπουδαστής, η ταινία του «Τοπίο στην ομίχλη» ήταν μία από εκείνες που διαμόρφωσαν τις προτιμήσεις μου και την ιδέα του τι σημαίνει κινηματογραφία» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Ράντοσλαβ Ζελένοβιτς. διευθυντής της γιουγκοσλαβικής ταινιοθήκης, δήλωσε: «Ο φημισμένος Έλληνας και Ευρωπαίος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ήταν μεγάλος φίλος της χώρας μας και της γιουγκοσλαβικής ταινιοθήκης».

»Η Γιουγκοσλαβική Κινηματοθήκη, όποτε συνέβαινε κάτι σημαντικό και σοβαρό που αφορούσε το ίδρυμα, υπολόγιζε στη βοήθειά του. Έτσι το 1995, όταν λίγοι έρχονταν στη χώρα μας, αποφάσισε να κάνει εδώ γυρίσματα της ταινίας του «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Ήταν ο πρώτος που έλαβε τη Χρυσή Σφραγίδα, την ανώτατη διάκριση της Γιουγκοσλαβικής Κινηματοθήκης» είπε ο κ. Ζελένοβιτς.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης έλαβε για την προσφορά του στην κινηματογραφική τέχνη, το 2006, το βραβείο «Αλεξάνταρ Λίφκα» του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάλιτς, διευθυντής του οποίου είναι ο κ. Ζελένοβιτς.

«Διατηρούσαμε μία μεγάλη προσωπική φιλία. Τελευταία φορά συναντηθήκαμε, όταν περιηγηθήκαμε στο νέο κτίριο της Γιουγκοσλαβικής Ταινιοθήκης και εκείνος εγκαινίασε το Κέντρο ψηφιοποίησης» σημείωσε ο κ. Ζελένοβιτς.

«Ήρθε για λίγες ώρες στο Βελιγράδι από την Πορτογαλία, όπου βρισκόταν και έπρεπε να γυρίσει αμέσως πίσω στην Αθήνα. Αυτό δείχνει την προσήλωση και την αφοσίωση του στον οίκο μας», συμπλήρωσε.

«Η Γιουγκοσλαβική Ταινιοθήκη φυλάει τις ταινίες του και θα τις φυλάξει ως μοναδικό κληροδότημα για το μέλλον, αλλά θα διατηρήσει και την ανάμνηση μιας μεγάλης φιλίας, που συνέδεε όλους εμάς με τον Τέο Αγγελόπουλο» υπογράμμισε ο κ. Ζελένοβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο