Με το φλέγον ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα (μάλλον της έλλειψής της) ασχολείται το ντοκιμαντέρ Champions: μια αστεία ιστορία, το οποίο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα.

Η κινηματογραφική παιδεία αποτέλεσε γόρδιο δεσμό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης μια σοβαρής κρατικής σχολής κινηματογράφου.

Ξεκινώντας το 1950, από την εποχή του Σταυράκου, μέχρι τις μέρες μας, το ντοκιμαντέρ Champions: μια αστεία ιστορία του Γαβριήλ Τζάφκα επιχειρεί να διερευνήσει το φλέγον αυτό ζήτημα μέσα από τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το θέμα. Ανάμεσά τους οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Κατσουρίδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Ζαχαρίας, Βέρνερ Χέρτσογκ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Φατίχ Ακίν.

Με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει τη Δευτέρα συζήτηση με θέμα την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα.

Ομιλητές θα είναι οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος (σκηνοθέτης), Κατερίνα Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης), Μαρία Κομνηνού (αναπ. καθηγήτρια και γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), Γαβριήλ Τζάφκας (σκηνοθέτης).

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.

Το ντοκιμαντέρ Champions: μια αστεία ιστορία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 26 Ιανουαρίου 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ