Χωρίς… δεσποινίδες πόλη της δυτικής Γαλλίας
Δεν υπάρχουν πια «δεσποινίδες» στην πόλη Σεσόν-Σεβίν. Η μικρή κοινότητα στη δυτική Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «mademoiselle» (δεσποινίς), την ώρα που φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν να μπει η λέξη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν υπάρχουν πια «δεσποινίδες» στην πόλη Σεσόν-Σεβίν. Η μικρή κοινότητα στη δυτική Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «mademoiselle» (δεσποινίς), την ώρα που φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν να μπει η λέξη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κοινότητα αποφάσισε να εξαλείψει τη χρήση της λέξης από όλα τα επίσημα έγγραφά της, λέγοντας ότι οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, δεν θα πρέπει να καθορίζονται από τη συζυγική τους κατάσταση.
Από δω και στο εξής, έφηβες κοπέλες, γιαγιάδες και 30χρονα κορίτσια καριέρας θα φέρουν το ίδιο όνομα: «μαντάμ», όπως όλοι οι άνδρες αποκαλούνται «κύριοι» (monsieur).
Ήδη οι Γερμανοί έχουν αποχαιρετήσει τις δεσποινίδες (και συγκεκριμένα τον όρο fraulein) από το 1972, ενώ και στα αγγλικά η λέξη «miss» έχει αρχίσει να εκλείπει. Όπου χρειάζεται προσδιορισμός ένα… βολικό Ms χρησιμοποιείται, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει και δεσποινίς (Miss) και κυρία (Mrs).
Αν και στη Γαλλία η λέξη δεσποινίς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ο δήμαρχος της Σεσόν-Σεβίν αναφέρει ότι το κλειδί είναι η εξάλειψη των «διακρίσεων».
Εκλεγμένος το 2008, ο δήμαρχος έχει προσπαθήσει να αλλάξει την πόλη και να αφαιρέσει οτιδήποτε θεωρείται άδικο.
Η πόλη Ρεν είχε ήδη από το 2007 εγκαταλείψει τη λέξη mademoiselle, ενώ έχει ξεκινήσει και εθνική καμπάνια για να πάψει να χρησιμοποιείται η λέξη και να χρησιμοποιείται το madame, απαλλαγμένο από την έννοια της συζυγικής κατάστασης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβα: Δύο πολεμικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει το Μεξικό
- Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υποδεχτεί τον Σι Τζινπίνγκ «προς το τέλος της χρονιάς» στον Λευκό Οίκο
- Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη του σοσιαλιστή Σεγκούρο στις προεδρικές εκλογές έναντι του ακροδεξιού Βεντούρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Κατάσκοπος 3 χρόνια και όχι μόλις 3 μήνες
- Ο φόβος για την AI, νέα πραγματικότητα στη Wall Street
- Google: Κάτι αλλάζει με τις επαφές στα κινητά Android – Η έξυπνη…καρτών κλήσεων

