
Πιθανή ανάγκη για κούρεμα άνω του 50% βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ
Η απομείωση στην αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά, χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε, λέγοντας πως καθώς τα ελληνικά μακροοικονομικά επιδεινώνονται, «ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα».
Η απομείωση στην αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό CNBC, o Μπλανσάρ τόνισε πως «τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά». «Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπογράμμισε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».
Ο Μπλανσάρ τόνισε όμως πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».
Παράλληλα, και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμες Φουστ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Βήμα της εκτίμηση πως το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι απόφοιτοι του 2026 ίσως χρειαστεί να αλλάξουν ρότα στην αναζήτηση εργασίας – Δύο tips για να βρείτε δουλειά
- Για να πας μακριά, πρέπει να στοχεύεις ψηλά
- Στινγκ: «Η απώλεια των χειρωνακτικών εργασιών τροφοδοτεί την τοξική αρρενωπότητα»
- Ολλανδία: Άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας από αερόστατο
- Τα δεδομένα για το Super Cup της Euroleague: Ο Ολυμπιακός, οι δύο σίγουρες και η… εκκρεμότητα
- Γιώργος Μαζωνάκης: Η ανάρτηση με σημάδια στο πρόσωπο και το ανησυχητικό σχόλιο του

