Αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες και υπερεξουσίες στην Κομισιόν, στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου
Προς δύο κατευθύνσεις, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων και την ανάπτυξη εργαλείων σταθεροποίησης, κινείται η στρατηγική εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που καλούνται να εγκρίνουν την Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ. Ο ρόλος της Κομισιόν ενισχύεται σημαντικά, καθώς θα μπορεί να επιβάλει ακόμη και νέο, διορθωτικό προϋπολογισμό σε χώρες που αποκλίνουν συστηματικά από τους στόχους, ενώ επισπεύδεται η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) από τα μέσα του 2012.
Προς δύο κατευθύνσεις κινείται η στρατηγική εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που καλούνται να εγκρίνουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Πρώτον, προς την υιοθέτηση νέας συμπαγούς, όπως την ονομάζουν, δημοσιονομικής πολιτικής και στενότερης και ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός «δημοσιονομικού συμβολαίου» (fiscal compact) που προβλέπει τον ισοσκελισμό των εθνικών προϋπολογισμών και τη δημιουργία ετήσιου διαρθρωτικού ελλείμματος που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση επιτρέπει στις χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ να «τρέχουν» προϋπολογισμούς με ετήσιο έλλειμμα άνω του 0,5%.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει την αρμοδιότητα να επιβεβαιώσει την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κανόνων από τα εσωτερικά δίκαια των κρατών-μελών.
Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή προγράμματα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουν για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους. Την εφαρμογή του προγράμματος που θα υποβάλει κάθε χώρα θα εποπτεύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο ρόλος της Κομισιόν ενισχύεται σημαντικά και τείνει να μετατραπεί σε ένα υπερ-υπουργείο Οικονομικών για ολόκληρη την ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται να επιβάλει ακόμη και νέο, διορθωτικό προϋπολογισμό σε χώρες που αποκλίνουν συστηματικά από τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης που εφαρμόζουν και από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας εν γένει.
Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη ενδυνάμωση του οπλοστασίου της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφασίστηκε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποδέσμευση κονδυλίων από το προσωρινό Ταμείο Διάσωσης (EFSF) και η επίσπευση της λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM) τον Ιούλιο του 2012.
Κανένα από τα δύο αυτά Ταμεία, ωστόσο, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τράπεζα, ούτως ώστε να μπορεί να δανειοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Συμμαχία των Προθύμων αισιοδοξεί για την Ουκρανία, όμως το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» για πιθανή συμφωνία
- Capital Link: Καταλύτης ανάπτυξης τα νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-1: Διπλό στις Σέρρες με «υπογραφή» Ματσάν
- Σοκαριστικό τροχαίο έξω από την Αμφίκλεια – Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧ
- Παρά τους δασμούς του Τραμπ, η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο το 2025
- Capital Link Forum – Βρέντζος: Η Alter Ego Media αντιπροσωπεύει το νέο επενδυτικό αφήγημα στο ΧΑ


