Δεν θα εξαιρούνται οι ιδιώτες από το «κούρεμα» στις αναδιαρθρώσεις χρέους, λέει η Γερμανία
Οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των ομολόγων τους σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, απαντώντας σε σχόλιο που έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ότι η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει σε αυτό το θέμα. Η νέα διατύπωση για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM θα αναφέρεται στην πρακτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο εξετάζει κάθε περίπτωση χώρας ξεχωριστά.
Οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των ομολόγων τους σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, απαντώντας σε σχόλιο που έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ότι η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει σε αυτό το θέμα.
«Αυτό που καταστήσαμε μόνο σαφές είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ακραία περίπτωση, η οποία δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας:
«Οι ονομαζόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (σ.σ.: που δίνουν τη δυνατότητα επιβολής ζημιών σε όλους τους κατόχους ομολόγων μίας χώρας, αν αυτές έχουν γίνει δεκτές από μία πλειονότητα των επενδυτών) θα διατηρηθούν, ώστε οι επενδυτές να αναλαμβάνουν στην Ευρώπη μόνο τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη γαλλική τηλεόραση ότι «η Γερμανία συμφώνησε να απαλλάξει τον ιδιωτικό τομέα, τους ιδιώτες επενδυτές, από τη συμμετοχή τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την αναθεώρηση της διατύπωσης του κειμένου της
συνθήκης που θα διέπει τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ -ESΜ) και συγκεκριμένα του άρθρου 12, με στόχο να αποδυναμώσουν σημαντικά την ανάληψη ζημιών από τους ιδιώτες επενδυτές.
Η αρχική διατύπωση του καταστατικού του ESΜ προέβλεπε το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών στις περιπτώσεις αναξιόχρεων χωρών, αλλά η νέα διατύπωση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα στραφεί στην πρακτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ, η οποία εξετάζει κάθε περίπτωση χώρας ξεχωριστά.
Η πρόβλεψη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) θα διατηρηθεί και στη νέα διατύπωση του καταστατικού του ESΜ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βίντεο ντοκουμέντο από την κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στην οδό Αχαρνών
- Μαρόκο: 280 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων από πρόσφατη κακοκαιρία
- Κακλαμάνης: Επίθεση κατά του πολιτεύματος οι υποκλοπές – Το πρόβλημα δεν είναι το έγκλημα, αλλά η συγκάλυψη
- Ζάντσχουλπ – Τσιτσιπάς 2-0 σετ: Αποκλεισμός στον 2ο γύρο για τον Έλληνα τενίστα
- Ο Ζέιν Μαλίκ δεν ξέρει αν ερωτεύτηκε πραγματικά την Τζίτζι Χαντίντ: «Ίσως ήταν απλά πόθος»
- Κατασκοπεία: Αυτοί είναι οι Κινέζοι πράκτορες – Φωτογραφίες ντοκουμέντα του σμήναρχου με τους στρατολογητές του
