Τη συνεργασία για το Αφγανιστάν μπορεί να επηρεάσει η επίθεση του ΝΑΤΟ, λέει το Πακιστάν
Η επίθεση του ΝΑΤΟ στο συνοριακό φυλάκιο του Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες, μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία του Ισλαμαμπάντ με το ΝΑΤΟ στο θέμα του Πακιστάν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας. Την ίδια ώρα, το Πακιστάν αρνείται ότι άνοιξε πρώτο πυρ, προκαλώντας τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ενώ η Συμμαχία φοβάται ενδεχόμενα αντίποινα.
Η επίθεση του ΝΑΤΟ στο συνοριακό φυλάκιο του Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες, μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία του Ισλαμαμπάντ με το ΝΑΤΟ στο θέμα του Πακιστάν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας. Την ίδια ώρα, το Πακιστάν αρνείται ότι άνοιξε πρώτο πυρ, προκαλώντας τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ενώ η Συμμαχία φοβάται ενδεχόμενα αντίποινα.
«Αυτό το περιστατικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο και την έκταση της συνεργασίας μας» είπε ο υποστράτηγος Αθάρ Αμπάς στο πρακτορείο Reuters.
Το Ισλαμαμπάντ απέρριψε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «απάντησαν» σε πυρά που προήλθαν από την πακιστανική πλευρά. Στους ισχυρισμούς αυτούς προέβησαν Αφγανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δημιουργούν δικαιολογίες» είπε ο υποστράτηγος Αθάρ Αμπάς.
Μετά την επίθεση μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατά συνοριακού φυλακίου, η ένταση στις σχέσεις Πακιστάν με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχει κλιμακωθεί.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκκενώσουν αεροπορική βάση που θεωρείται ότι χρησιμοποιεί η CIA για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Από την πλευρά της, η Συμμαχία ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως «τραγικό και ακούσιο συμβάν». Ωστόσο, ανησυχεί για αντίποινα.
Το Πακιστάν έχει ήδη κλείσει τα σύνορα ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν,
Μάλιστα, η κυριότερη πακιστανική ένωση η οποία προμηθεύει με καύσιμα τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι δεν θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία αυτή σύντομα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αεροπορική επίθεση.
Ο Ναουάμπ Σερ Αφρίντι, ο γενικός γραμματέας της Πανπακιστανικής Ένωσης Ιδιοκτητών Δεξαμενών Πετρελαίου, δήλωσε ότι η Ένωση θα αναθεωρήσει μόνο αν η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ και ο στρατός δεχτούν συγγνώμη για το επεισόδιο.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φοβούνται, βέβαια, και άλλες κινήσεις.
Συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε ομάδες ανταρτών για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά ΝΑΤΟϊκών στόχων.
«Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει αυτό με το Πακιστάν. Υπήρξαμε φίλοι για πολύ, πολύ καιρό και αυτό αποτελεί τραγωδία» είπε ο Αμερικανός στρατηγός, Τζον Άλεν, διοικητής των δυνάμεων της Isaf (της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν).
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά, το ΝΑΤΟ επιθυμεί συνάντηση με Πακιστανούς αξιωματούχους προκειμένου να συμφωνηθεί κοινή έρευνα για το συμβάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ουκρανία: Ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν «σκληρές κουβέντες» με Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς
- Eurovision: O ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού
- Η βαθμολογία στη League Phase του Champions League και η θέση του Ολυμπιακού
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Ή αυξήσεις ή ελλείψεις
- Γιουβέντους – Πάφος FC 2-0: Οι μαχητικοί Κύπριοι «λύγισαν» από δύο γκολ σε έξι λεπτά (vid)
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 6ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)