Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι συζητά σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ιταλίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν συζητά με τις ιταλικές αρχές σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ιταλίας. Πρόκειται για διάψευση δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία την Κυριακή ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο «που μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση Μόντι, περιθώριο 12 - 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους». Πάντως, οι πληροφορίες για επαφές μεταξύ Ρώμης και ΔΝΤ επιμένουν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν συζητά με τις ιταλικές αρχές σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ιταλίας.
Πρόκειται για διάψευση δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία την Κυριακή ανέφερε ότι «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 – 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».
Η ιταλική εφημερίδα ανέφερε ότι υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών.
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε: «Δεν υπάρχουν συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές για πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο».
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή που γνωρίζει για τις διαβουλεύσεις, οι επαφές μεταξύ Ρώμης και ΔΝΤ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί η μορφή που θα πάρει η στήριξη.
Από την πλευρά της Ρώμης, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ιταλικού αιτήματος για οικονομική στήριξη.
Οι πληροφορίες για οικονομική στήριξη της Ιταλίας από το ΔΝΤ προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές, με το ευρώ και τα ασιατικά χρηματιστήρια να σημειώνουν άνοδο.
Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,6% στα 1,3331 δολάρια το πρωί της Δευτέρας. Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να ενισχύεται κατά 1,56%, φθάνοντας στις 8.287,40 μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβα: Θα τηρήσει τη συμφωνία για την αποστολή γιατρών στο Μεξικό, δηλώνει η Σέινμπαουμ
- Το Ισραήλ διευρύνει την «ουδέτερη ζώνη» του στον Λίβανο, σύμφωνα με τον Νετανιάχου
- Καραϊβική: 4 νεκροί σε νέα δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον σκάφους
- Ιταλία: Παραιτήθηκε και η υπουργός Τουρισμού στη σκιά της κυβερνητικής ήττας στο δημοψήφισμα
- Η Ρωσία στέλνει drones στο Ιράν – Πεσκόφ: Fake news, απλώς υπάρχει διάλογος
- Το Ιράν θα ανοίξει «νέο μέτωπο» στο Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, σε περίπτωση χερσαίας εισβολής των ΗΠΑ