Το ενδεχόμενο να μην προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) των κρατών της ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013, συζητείται στους κόλπους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της ΕΕ στο Reuters την Παρασκευή.

Οι εν λόγω συνομιλίες αποτελούν τμήμα ευρύτερων διαβουλεύσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.

Αρχικά, οι χώρες της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να προβλέπονται στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών και σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.

Το θέμα αυτό αποτελούσε άλλωστε πάγιο αίτημα του Βερολίνου, που επέμενε να αναλάβουν και οι ιδιώτες επενδυτές- δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέρος των ζημιών που θα προκύψουν από την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται τέτοιου είδους ρήτρες στους κανόνες του ESM.

«Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι περιφερειακές χώρες» τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

«Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία», συμπλήρωσε.

Άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν, ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν είναι άκαμπτη σε αυτό το θέμα. Θα συναινούσε όμως στην αφαίρεση των εν λόγω ρητρών μόνο ως μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Προτού αρχίσει το Βερολίνο να κάνει παραχωρήσεις, είπαν οι αξιωματούχοι, θέλει να εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των υπολοίπων χωρών στο θέμα των αλλαγών της Συνθήκης της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ