Σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το PSI προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ
Στη συγκρότηση Επιτροπής Πιστωτών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με το Euroworking Group, αφήνοντας στο περιθώριο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει για κάθε ομόλογο που κουρεύεται κατά 50% να ανταλλάσσεται με νέο ελληνικό ομόλογο επιτοκίου έως 6%, χωρίς εγγύηση, αλλά με μετρητά.
Στη συγκρότηση Επιτροπής Πιστωτών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με το Euroworking Group, αφήνοντας στο περιθώριο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).
Την ίδια στιγμή μετά από τα ταξίδια του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρου Χριστοδούλου, σε Παρίσι, Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπου είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με στελέχη ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εκπροσώπους επενδυτών ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσει τις επαφές του σε ξένες πρωτεύουσες προκειμένου να συλλέξει συμμετοχές στο PSI.
Η ελληνική πλευρά είναι εστιασμένη στην πρόταση της 26ης Οκτωβρίου και επιμένει σε απομείωση 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους ιδιώτες επενδυτές για κάθε ομόλογο που κουρεύεται να ανταλλάσσεται με νέο ελληνικό ομόλογο επιτοκίου έως 6%, χωρίς εγγύηση, αλλά με μετρητά.
Έτσι, ο στόχος είναι για κάθε ομόλογο αξίας 100 ευρώ που κουρεύεται κατά 50% είναι να δίνονται 15 ευρώ σε μετρητά και 35 ευρώ σε χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται πως από την επιτυχία του PSI εξαρτάται το ύψος των νέων μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2012 για να προσαρμοσθούν οι Προϋπολογισμοί του 2013 και του 2014 στους στόχους του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Με τις υφιστάμενες παραδοχές τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι 2% του ΑΕΠ (προ PSI), συν 1% του ΑΕΠ αποθεματικό, δηλαδή περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Η λήψη των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί από το πώς θα εκτελείται ο Προϋπολογισμός 2012 και από το ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα σε σχέση με το PSI.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
