Αμφισβητούν οικονομολόγοι την επιλογή της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα
Ως θύμα εξαιτίας του εύρους των προσπαθειών, που της ζητήθηκε να καταβάλει, και οι οποίες ίσως αποδειχθούν αναποτελεσματικές, περιγράφουν οικονομολόγοι την Ελλάδα επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες για να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης της βιομηχανίας». Ωστόσο η Ελλάδα επικρίνεται για το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση της Ευρωζώνης.
Ως θύμα εξαιτίας του εύρους των προσπαθειών, που της ζητήθηκε να καταβάλει, και οι οποίες ίσως αποδειχθούν αναποτελεσματικές, περιγράφουν οικονομολόγοι την Ελλάδα επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες για να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης της βιομηχανίας». Ωστόσο η Ελλάδα επικρίνεται για το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση της Ευρωζώνης.
Ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι εκτιμούν πως είναι ανώφελο να «πυροβολεί κάποιος το ασθενοφόρο, που μεταφέρει τον ασθενή».
Κρίνουν πως οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την κρίση, με το να έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του φυσικού αερίου, έχουν δεχτεί την εργασιακή εφεδρεία δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και έχουν πληρώσει αυξημένη φορολογία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ξαναβρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και συνεπώς να μειώσει το έλλειμμά της.
Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τη χώρα, έχοντας ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2013 αν και η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008.
«Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει σταθερότητα με ένα πρόγραμμα που δεν θα βασίζεται στην δημοσιονομική εξυγίανση», προειδοποιούν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός προγράμματος ανοικοδόμησης της
χώρας.
Για τον Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης στο Λονδίνο, η λιτότητα που επιβλήθηκε στους Έλληνες είναι «υπερβολική». Προσθέτει ότι «η Ευρωζώνη φέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας».
Αυτή είναι και η γνώμη του Ανρί Στερντινιάκ του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Συγκυριών (OFCE), ο οποίος εκτιμά πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες «προκαλούν μείωση κάθε δραστηριότητας και οι χώρες αυτές δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους σχετικά με τα δημοσιονομικά τους, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις τους να γίνονται όλο και πιο ευάλωτες και οι αγορές περισσότερο αβέβαιες απέναντι τους».
Για τον οικονομολόγο, πρέπει αντίθετα «να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, να εγγυηθούν το χρέος τους και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης της βιομηχανίας, με επίκεντρο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», όπως επισήμανε.
«Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να επενδύσουν στις χώρες του Νότου, ώστε η Ευρώπη να θεωρηθεί ως ένας παράγοντας ανάπτυξης και αλληλεγγύης και όχι λιτότητας», καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- H ΔΟΕ απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ουκρανό με το κράνος με τις εικόνες νεκρών αθλητών
- ΒΗΜΑ: Έρχεται αυτή την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσουν ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Συμπληρωματική χρηματοδότηση για έργα σε Δήμους της Βόρειας Εύβοιας
- Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: Να βελτιώσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της
- Συμφωνία της Βάρκιζας: «Τη θεωρούσαν για επιτυχία και πίστευαν στην τήρησή της από δεξιούς και Εγγλέζους»


