Δύο ειδικά αφιερώματα από το Αρχείο της ΕΡΤ. Στο πρώτο θα παρακολουθήσετε το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των Γ. και Η. Σγουράκη από το «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», σε σκηνοθεσία Ντίνου Μαυροειδή, παραγωγής 1985. Στο δεύτερο θα δείτε επεισόδια από την σειρά της ΕΡΤ «Λωξάντρα».
Η συγγραφέας κάνει αναδρομή στο παρελθόν της, εξιστορώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε τη συγγραφή της «Λωξάντρας», αλλά και των άλλων βιβλίων της, όπως τα «Διακοπές στον Καύκασο», «Σαν τα τρελλά πουλιά», «Του κύκλου τα γυρίσματα», «Η Αυλή Μας», για τα οποία βραβεύτηκε από το Πατριαρχείο Κωνστα-ντινουπόλεως.
Περιγράφει περιόδους από τα παιδικά και σχολικά της χρόνια, τη ζωή στην Πόλη, το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Εξηγεί το πώς βρέθηκε στη Ρωσία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς βίωσε την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αναφέρεται στις αλλαγές στη ζωής της την περίοδο που ακολούθησε, στην παραμονή της στην Αλεξάνδρεια και τη συμμετοχή της στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου.
Επίσης, μιλά για την οικογένειά της, για τη σύλληψή της από τους Ιταλούς και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε στα χρόνια της Κατοχής.
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, η Άλικη Αλεξανδράκη διαβάζει αποσπάσματα από τη «Λωξάντρα», ενώ προβάλλεται και αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Επίσης, από την ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια των σειρών μυθοπλασίας «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» και «ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ» παραγωγής ΕΡΤ.