Στο 1 τρισ. ευρώ αυξάνεται η «δύναμη πυρός» του EFSF
Τη μόχλευση των κεφαλαίων του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF ώστε η «δύναμη πυρός» να ανέλθει στο 1 τρισ. ευρώ και να ενισχυθεί το «τείχος προστασίας» της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση χρέους, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Η μόχλευση θα γίνει με δύο τρόπους: Με την ασφάλιση τμήματος των εκδόσεων ομολόγων ή/και με τη δημιουργία ενός «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού» που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδας, με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τρίτες πηγές, όπως το ΔΝΤ, τις ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες και ιδιώτες επενδυτές.
Τη μόχλευση των κεφαλαίων του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF ώστε η «δύναμη πυρός» να ανέλθει στο 1 τρισ. ευρώ και να ενισχυθεί το «τείχος προστασίας» της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση χρέους αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.
Η μόχλευση θα γίνει με δύο τρόπους:
Με την ασφάλιση τμήματος των εκδόσεων ομολόγων ή/και με τη δημιουργία ενός «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού» που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδας, με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τρίτες πηγές, όπως το ΔΝΤ, τις ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες και ιδιώτες επενδυτές.
Οι δύο αυτοί μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν ώστε ο μηχανισμός να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία.
«Η μόχλευση μπορεί να ανέβει στο 1 τρισ. ευρώ κάτω από συγκεκριμένες υποθέσεις για τις συνθήκες στην αγορά και την ανταπόκριση των επενδυτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο EFSF διέθετε 440 δισ. ευρώ, ωστόσο μεγάλο τμήμα αυτών των κεφαλαίων έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βοήθεια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα περίπου 290 δισ. ευρώ να είναι τώρα διαθέσιμα.
Τα 250 δισ. ευρώ απ’ αυτά θα μοχλευθούν κατά 4-5 φορές, ώστε η «δύναμη» πυρός να ανέλθει στα επίπεδα γύρω από το 1 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτά είναι οι βασικές αρχές της συμφωνίας και απομένουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, «καλούμε το Eurogroup να οριστικοποιήσει τους όρους και τις συνθήκες για την εφαρμογή» των δύο αυτών μεθόδων «το Νοέμβριο».
Επίσης, τονίζεται ότι «θα αναζητηθεί η επιπλέον συνεργασία με το ΔΝΤ» ώστε να ενισχυθούν οι πόροι του EFSF.
Πάντως, οι αγορές θεωρούν ότι το 1 τρισ. ευρώ είναι μικρό ποσό σε σύγκριση με τις ανάγκες της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, χρειάζονται τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη αύριο στα Μέγαρα για την καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική
- Κλήρωση: Δείτε ποιοι είναι οι 12 όμιλοι του Μουντιάλ 2026 (pic)
- Μαρουάν Μπαργούτι: Η οικογένεια του ηγέτη της Φατάχ καταγγέλλει ότι υφίσταται βασανιστήρια στο Ισραήλ
- Θεσσαλονίκη: Αγρότες έντυσαν με… λαμπιόνα τα τρακτέρ τους – Χριστούγεννα στα μπλόκα
- Η απονομή του τροπαίου του League Cup στον Ολυμπιακό (pics+vid)
- Η τεχνητή νοημοσύνη επανασχεδιάζει την παιδική ηλικία – Προνομιούχες γενιές ή κενό βασίλειο;
