Αφιερώματα: Απελευθέρωση Θεσ/νίκης και Ν. Καζαντζάκης
Εκτενείς αναφορές γίνονται στην καταστροφική πυρ-καγιά που έπληξε την πόλη τον Αύγουστο του 1917, τις εξελίξεις την περίοδο του Μεσοπολέμου και τα εργατικά κινήματα της δεκαετίας του 1930.
Το τελευταίο μέρος αφορά στα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντίσταση στη Μακεδονία εναντίον των Γερμανών κατακτητών, μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες αντάρτες στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αρχείου – κινηματογραφικές λήψεις των αδελφών Μανάκια, με εικόνες από την επί-σκεψη του Σουλτάνου Μεχμέτ Ε΄ Ρεσάτ το 1911 και πλάνα από την πυρκαγιά του 1917 – και παρουσιάζει μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα ιστορικά γεγονότα.
Στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», με τίτλο «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ», παραγωγής 2002. Το ντοκιμαντέρ ερευνά τη ζωή και το έργο του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία στη γενέτειρά του Μυρτιά Κρήτης, τα σχολικά του χρόνια και τις σπουδές του.
Η συγγραφική του δραστηριότητα ξεκινά το 1906, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, με τη δημοσίευση του δοκιμίου «Η Αρρώστια του Αιώνος» στο περιοδικό «Πινακοθήκη».
Μελετητές του έργου του καταθέτουν τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και οικογενειακή ζωής, καθώς και εκδόσεις από όλο τον κόσμο με το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο. Ο φίλος του και συγγραφέας Θράσος Καστανάκης, διαβάζει επιστολές του Καζαντζάκη, μέσω των οποίων αντλούνται στοιχεία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.
Στην εκπομπή μιλούν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Φίλιππος Δρακονταείδης, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχάλης Μερακλής.
Παρουσιάζεται επίσης πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως πλάνα από ιστορικά γεγονότα του μεσοπολέμου, σκηνές από το σίριαλ του Β. Γεωργιάδη «Ο Χριστός ξα-νασταυρώνεται» και ηχητικά αποσπάσματα, με τη φωνή του Ν. Καζαντζάκη.
- Μαρκ Ράφαλο VS Τζέιμς Κάμερον: Άν το deal της Netflix το έκλεινε η Paramount θα είχατε πρόβλημα με τα μονοπώλια;
- Η επιστήμη ξέρει το μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο
- Τέμπη: Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα – Σε πλήρη ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα ασφαλείας
- Η Μπρίτανι Μπράουερ υποστηρίζει ότι το νέο ντοκιμαντέρ για το American Next Top Model είναι «τραυματικό»
- Ενέργεια: Το «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» που σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα
- Πληθωρισμός: Γιατί τσιμπάει στις στατιστικές, αλλά «δαγκώνει» στην τσέπη μας



