Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε την Τρίτη, το στέλεχος του Σώματος Νικόλαος Λέκκας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Ο κ. Λέκκας επέμεινε ότι οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν σωστά και εγκαίρως το ΣΔΟΕ, καθυστερώντας έως και 12 μήνες την αποστολή στοιχείων.

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η καταγραφή των offshore εταιριών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων προϋποθέτει παγκόσμια συνεργασία, δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δουβής και πρόσθεσε ότι, είναι σχεδόν άγνωστα τα μεγέθη στη χώρα μας.

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι το Κρανίδι, ο δήμος των 5.000 κατοίκων στο νομό Αργολίδας, αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών, δηλαδή μια ανά 25 κατοίκους.

«Υπάρχει σταδιακός έλεγχος. Το 2003 ξεκίνησε η πρώτη καταγραφή ακινήτων, που ήταν το 3% με 15%. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με ναυτιλιακό κεφάλαιο. Στον τομέα των ακινήτων μπορεί να γίνει έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουβής.

Παράλληλα, απέδωσε την «άνθιση» των offshore στη χώρα μας στο γεγονός ότι, η φορολογική επιβάρυνση που φτάνει και το 40% στην Ελλάδα είναι «υπερβολική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ