
Στον Εγκεμέν Μπαγίς η σκυτάλη των απειλών για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Συνεχίζεται το μπαράζ απειλών από πλευράς Αγκυρας για την απόφαση της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα».
Συνεχίζεται το μπαράζ απειλών από πλευράς Αγκυρας για την απόφαση της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ.
Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαγίς είπε «όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων», προσθέτοντας ότι εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας «ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Νότιας Κύπρου.»
Τέλος ο κ. Μπαγίς επεσήμανε ότι «οκτώ κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξαιτίας της Κύπρου και έξι κεφάλαια δεν ανοίγουν εξαιτίας του βέτο της Νότιας Κύπρου» και τόνισε:
«Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς αποκαλύφθηκαν τα κυκλώματα – Τα στοιχεία από την επιχείρηση «Θερισμός» του ελληνικού FBI
- Παρί Σεν Ζερμέν: Οι τέσσερις μεταγραφικές προτεραιότητες και τα εναλλακτικά πλάνα της διοίκησης
- Ιράν: Ο Τραμπ προδίδει τη διπλωματία για τρίτη φορά – Τι λέει ο σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Ανδρουλάκης: Η Ευρυτανία αξίζει περισσότερα. Αξίζει ανθρώπους, ανάπτυξη, μέλλον – Νέο βίντεο στο TikTok
- Ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ από τον Γιώργο Φρανκς στα 400 μέτρα
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο έως 5 Ιουνίου – Τα ποσά

