Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη το πακέτο μέτρων ύψους 52,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε προς έγκριση η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων της χώρας.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 165 γερουσιαστές και κατά 141. Τρείς απείχαν από τη διαδικασία.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και η εμπιστοσύνη του σώματος προς την κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει ο Καβαλιέρε. Πρόκειται για την 49η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης από την αρχή της θητείας Μπερλουσκόνι.

Την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να εγκρίνει το νόμο και η Κάτω Βουλή.

Ανάμεσα στα μέτρα που ψηφίστηκαν (αν και το ράβε-ξήλωνε των ρυθμίσεων συνεχίστηκε ως την τελευταία στιγμή) περιλαμβάνεται αύξηση του ΦΠΑ από 20 σε 21% για όλα τα είδη πλην των βασικών, έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των γυναικών του ιδιωτικού τομέα.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία συγκρούστηκε με ομάδα διαδηλωτών έξω από τη Γερουσία ενώ το σώμα ψήφιζε τα μέτρα.

Έξω από το μέγαρο της ομάδα μελών του αυτόνομου συνδικάτου Cobas – που πραγματοποιεί εδώ
και μέρες καθιστική διαμαρτυρία – φοιτητές και εποχικοί εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στη συνέχεια έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μέγαρο Γκρατσιόλι, φωνάζοντας το σύνθημα «δουλειά, δουλειά» και «Σίλβιο φύγε». Δήλωσαν, τέλος, στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να συνεχίσουν να διαδηλώνουν έξω από την έδρα της βουλής, η οποία δεν έχει ψηφίσει ακόμα τα μέτρα.

Τα μέτρα αλλά και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αυτή ξέρει μόνο να ψεύδεται. Η απόρριψη κάθε συζήτησης μάς παραδίδει μια δέσμη μέτρων που παραμένει άδικη και αναποτελεσματική» υπογράμμισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Πράξη λιποψυχίας» η ψήφος εμπιστοσύνης είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Μεγάλες ήταν και οι αντιδράσεις των εργαζόμενων και των συνδικάτων που κατέβηκαν την Τρίτη σε γενική απεργία. Θετική αντίθετα ήταν η αντίδραση της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Confindustria, η οποία ανακοίνωσε ότι «ορισμένες από τις πρόσθετες παρεμβάσεις ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της δέσμης οικονομικών μέτρων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ