«Ο χρόνος για τις αναγκαίες αποφάσεις είναι εξαιρετικά σύντομος» διαμηνύει στην Αθήνα ο Τρισέ
Ο χρόνος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται «είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος», διαμηνύει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο χρόνος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται «είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος», διαμηνύει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Ο κ. Τρισέ είπε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.
«Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε, αναφερόμενος στην επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο», είπε, προσθέτοντας:
«Ξόδευαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί […] Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα».
Ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση (σ.σ.: σε προσχέδιο έκθεσης) από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ.
«Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφωνία για τις μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών […] Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με το Μαρούσι πριν τον Ολυμπιακό – Τα δεδομένα στο τριφύλλι με τη γρίπη Α
- Τρίγωνα, κάλαντα και καρφιά: Οι χριστουγεννιάτικες ευχές της Μπρίτνεϊ Σπίαρς έσταζαν φαρμάκι
- Είναι τελικά κοντά η συμφωνία για την Ουκρανία; Οι δύσκολες πραγματικότητες
- Plan Your Getaways: Long Weekends and Holidays in Greece for 2026
- Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια
- Μεγάλη αγωνία στους Νάγκετς: Ο Γιόκιτς τραυματίστηκε και αποχώρησε κουτσαίνοντας (vid)

