Κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς οι Ισπανοί
Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από το κίνημα των «Αγανακτισμένων», διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εναντίον ενός σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο καθιερώνει έναν «χρυσό κανόνα» δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από το κίνημα των «Αγανακτισμένων», διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εναντίον ενός σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο καθιερώνει έναν «χρυσό κανόνα» δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Όχι στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Όχι ένα βήμα πίσω», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) από το σταθμό της Ατότσα, κατευθυνόμενοι προς την εμβληματική Πουέρτα ντελ Σολ, την οποία οι «Αγανακτισμένοι» είχαν καταλάβει για ένα μήνα, από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.
Ένα δεύτερο μεγάλο πανό έγραφε: «Ο λόγος του λαού μετράει επίσης. Δημοψήφισμα τώρα».
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες ισπανικές πόλεις.
Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, συμφώνησαν σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει έναν «χρυσό κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο Σύνταγμα.
Η πρόταση αυτή, που θα πρέπει να συγκεντρώσει τα τρία πέμπτα των ψήφων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων προκειμένου να εγκριθεί, θα εξεταστεί την Τρίτη από τους Ισπανούς βουλευτές στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου.
«Για μία ακόμη φορά, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των πολιτών. Αυτή η οροφή των δαπανών θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είτε πρόκειται για τον τομέα της εκπαίδευσης είτε της υγείας» δήλωσε ο Πάμπλο Παντίγια, ένας διαδηλωτής 22 ετών, φοιτητής και άνεργος.
«Αναμένουμε μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος σε άλλα θέματα εδώ και χρόνια και κάνουν αυτή τη μεταρρύθμιση μόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της (Άνγκελα) Μέρκελ» λέει από την πλευρά του ο Μανουέλ Μουνιόθ, συνταξιούχος κοινωνιολόγος 59 ετών.
Στις 16 Αυγούστου, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2012 τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Οι «Αγανακτισμένοι» αποτελούνται από πολίτες από όλες τις κατευθύνσεις, νέους, φοιτητές, μισθωτούς, συνταξιούχους ή ανέργους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ (21,29%) και τα κοινωνικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ασύλληπτο συμβόλαιο στον Μπράιαντ: Η Χάποελ Τελ Αβίβ προσφέρει 5 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει
- Ακόμα δεν βρήκε «αυτό που θέλουν οι γυναίκες»: Ο Μελ Γκίμπσον και η Ρόζαλιντ Ρος χώρισαν
- Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου: «Την έβριζε χυδαία» – Τι έλεγε ο γιος στο «Τούνελ»
- Η Microsoft αναζητά νέα ζωή μετά το ειδύλλιο με την OpenaAI
- Δήμος Πειραιά: Σε λειτουργία θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες
- Στα λευκά η Εύβοια – Σε ποια χωριά χιονίζει (φωτογραφίες και βίντεο)
