
Ομόλογα αξίας 22 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα
Στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το ποσό για αγορές ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που διέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγορών από τον Μάιο του 2010, όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, διέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.
Οι αγορές, οι μεγαλύτερες από τον Μάιο του 2010 όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, κράτησαν τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα και απέτρεψαν την κλιμάκωση της κρίσης.
Το 2010, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα ποσά που διατέθηκαν είναι μάλιστα πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bloomberg που μιλούσαν για αγορές 15 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ επανενεργοποίησε μετά από τέσσερις μήνες τον μηχανισμό αγοράς ομολόγων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ισχυρότατων πιέσεων που δέχθηκαν οι δύο χώρες, κυρίως όμως η Ιταλία.
Οι αγορές κράτησαν τα ιταλικά και ισπανικά spread στο 5%, ένα υψηλό αλλά γενικά διαχειρίσιμο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται πλέον από τον EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), όμως η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στην έκτακτη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κυβερνήσεις ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Ακόμη με σταματούν στο δρόμο στην Ελλάδα» – Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ για τον Ιησού
- Ο πόλεμος, η «προπόνηση» σε 9.500, το ρεκόρ «Guinness» και το Μεξικό που… γιορτάζει ενώ πετούν πύραυλοι
- Οικογενειακή έξοδος στην Κηφισιά για Ελένη Μενεγάκη – Ματέο Παντζόπουλο για τα γενέθλια της κόρης τους
- ΕΕ: Οι «πόρτες» της πολεμικής τεχνολογίας που ανοίγει – Τι είναι το πρόγραμμα AGILE που βρίσκεται στα σκαριά
- Χαϊδάρι: Συμμορία έκλεβε διερχόμενους οδηγούς παριστάνοντας ότι έχουν βλάβη στο δικό τους αυτοκίνητο
- Ατρόμητος-Κηφισιά 0-0: Η ισοπαλία δεν τους χαλάει


