Η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (FIM) και η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του MotoGP, Dorna, ανέφεραν ότι οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα για τα επίπεδα ραδεινέργειας στην πίστα του Motegi είναι θετικές και ότι τις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή του MotoGP Ιαπωνίας για τις 2 Οκτωβρίου 2011, ωστόσο ο Casey Stoner επέμεινε στην απόφασή του να μην ταξιδέψει στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Η FIM ανέθεσε στην εξειδικευμένη εταιρεία ARPA να συντάξει μια ολοκληρωμένη έκθεση για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Motegi, έπειτα από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα που ακολούθησε το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

Τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση αναφέρουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ιαπωνική πίστα είναι «αμελητέα» και, μάλιστα, ότι είναι χαμηλότερα ακόμα και από της Ρώμης ή του Παρισιού! Κατά συνέπεια, η Dorna είπε ότι δεν υπάρχει κανέναν λόγος να μην αποφασιστεί, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η διεξαγωγή του αγώνα.

Η ανακοίνωση της FIM ανέφερε: «Αυτή η μελέτη συμπληρώνει τις πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες σε διάφορες κυβερνήσεις και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εξηγούν τη γενική κατάσταση στην Ιαπωνία έπειτα από το σεισμό και το τσουνάμι που επακολούθησε, τον Μάρτιο. Η μελέτη αυτή αφορά συγκεκριμένα στην κατάσταση που επικρατεί στο Motegi ώστε να είναι πολύ πιο εξειδικευμένη για τους συμμετέχοντες στο MotoGP».

Όλες οι ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας του MotoGP, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ιαπωνικές, έχουν εκφράσει ήδη την επιθυμία τους να ταξιδέψουν κανονικά στην Ιαπωνία. Υποστηρίζουν ότι εμπιστεύονται τις πληροφορίες των κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ότι δεν θα πάνε στο Motegi μόνο αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις περί ραδιενεργής επικινδυνότητας.

Αντίθετα, ο Casey Stoner δήλωσε στη Laguna Seca ότι εμμένει στην αρχική του απόφαση να μην ταξιδέψει στο Motegi, παρότι οδηγεί για την ιαπωνική Honda και παρότι στην πίστα των Η.Π.Α. ο πρόεδρος του HRC, Shuhei Nakamoto, του ζήτησε να τιμήσει το συμβόλαιό του.

Ο Αυστραλός είπε: «Υπάρχουν επίσημες δηλώσεις ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας δεν είναι 100% υπό έλεγχο. Εξέφρασα τις απόψεις μου και έχω το δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί κανενός η αντίδραση να μου αλλάξει γνώμη. Δεν πιστεύω ότι η Honda θα πιέσει τους αναβάτες της να κάνουν οτιδήποτε σε αυτό το σημείο. Έχω λάβει τις αποφάσεις μου. Η άποψή μου παραμένει αυτή που ήταν πάντα».

Παράλληλα, δημοσίως και ο Jorge Lorenzo έχει πει ότι δεν θα ταξιδέψει στο Motegi. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το θέμα αφορά τις ομάδες και όχι τη FIM ή τη Dorna, μιας και οι αναβάτες έχουν συμβόλαιο με τις ομάδες και όχι με τα θεσμικά όργανα του σπορ.

Ο Andrea Dovizioso, επίσης αναβάτης της εργοστασιακής Honda, επίσης συναντήθηκε με τον Shuhei Nakamoto στη Laguna Seca και δήλωσε: «Είναι καλό να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης και έπειτα θα αποφασίσουμε. Πολλοί αναβάτες εξακολουθούν να μην θέλουν να πάνε, αλλά είναι καλό να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πουν στο Brno, όταν συζητήσουμε ξανά το θέμα.

Η Honda περιμένει τα αποτελέσματα τις έρευνας κι αν αυτή αναφέρει ότι είναι ασφαλές να πάμε, τότε θα πιέσουν [τους αναβάτες]. Αλλά οι αναβάτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, συνεπώς δεν έχει σημασία.

Αν δεν πάω εγώ, θα σημαίνει ότι δεν θα πάνε και πολλοί σημαντικοί αναβάτες του MotoGP κι αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύω πως όλοι τους δεν θα έχουν συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως επιθυμούμε να βοηθήσουμε την Ιαπωνία. Δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουμε να πάμε επειδή είμαστε αναβάτες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ιαπωνία αλλά αν δεν είναι ασφαλές να πάμε, δεν υπάρχει λόγος το κάνουμε».

auto.in.gr