Ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό για την παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για την ανέγερση της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και του πάρκου απευθύνει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για Τετάρτη 29 Ιουνίου, ώρα 19.15 μμ στον χώρο ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου (παλαιός Ιππόδρομος).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας, αποδέκτης του κορυφαίου διεθνούς βραβείου αρχιτεκτονικής, The Pritzker Architecture Prize, θα παρουσιάσει τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια του έργου, που αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο αστικό προορισμό παιδείας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας για Ελληνες αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η κατασκευή του Κέντρου θα αρχίσει εντός του 2011 και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2015, οπότε θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του. Το κράτος άλλωστε έχει δωρίσει την έκταση στην οποία θα αναπτυχθούν τα κτίρια και το πάρκο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα περιλαμβάνει τις νέες, πλήρως εξοπλισμένες και κατασκευασμένες με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», έκτασης 170.000 τ.μ.

Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου €566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Το Κράτος δωρίζει τη γη και το Ίδρυμα κτίζει το Κέντρο Πολιτισμού.

Για την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στον χώρο της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά.

Χρονοδιάγραμμα του έργου:

Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου

Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων

Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ

Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης

Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό

Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου

Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano  παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό

Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου

Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό

2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών

2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ