Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

«Να μη χαθεί άλλος χρόνος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια» ζήτησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, που εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα τη μουσειογραφική προμελέτη επανέκθεσης του Μουσείου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία του δεύτερου σε επισκεψιμότητα χώρου, μετά την Κνωσό.

«Να μη χαθεί άλλος χρόνος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια. Πρέπει να προλάβουμε ώστε να μπορέσει το ανακαινισμένο μουσείο να λειτουργήσει το 2012» ζήτησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, που εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα τη μουσειογραφική προμελέτη επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Η προμελέτη δεν ήταν απαραίτητο να έρθει στο Συμβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη, αυτό έγινε για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και οι όποιες παρατηρήσεις να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές, ώστε η οριστική μελέτη να έρθει στο Συμβούλιο πριν το τέλος Ιουνίου.

Το θέμα του Μουσείου του Ηρακλείου έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους του νησιού -και όχι μόνο- καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας με μοναδικά ευρήματα, όπως ο Δίσκος της Φαιστού, τοιχογραφίες με ταυροκαθάψια, οι Θεές των Όφεων κ.ά.

Πρόκειται εξάλλου για τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα χώρο, μετά την Κνωσό.

Η μουσειογραφική προμελέτη, που έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη του Συμβουλίου, περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες: «Μινωικός και Κρητομινωικός Πολιτισμός. Ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Οι ιστορικοί χρόνοι της Κρήτης (τέλη 11ου αι. π.Χ. έως 4ος αι. μ. Χ.)».

Κάθε μία αποτελείται από υποενότητες, όπως «Τα θεμέλια του Μινωικού Πολιτισμού», «Τα πρώτα ανάκτορα και οι ανακτορικές κοινωνίες», «Το απόγειο του μινωικού πολιτισμού. Νεανακτορική περίοδος», «Ιερά και λατρεία των ιστορικών χρόνων», «Οικισμοί και νεκροταφεία των πρώιμων και ύστερων ιστορικών χρόνων» και «Πλαστική των ιστορικών χρόνων».

Παρατηρήσεις έγιναν από τα μέλη του Συμβουλίου. Όπως για παράδειγμα η πρόταση να χρησιμοποιηθούν συρτάρια κάτω από τις προθήκες, ένας καλός τρόπος για να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των εκθεμάτων, που αριθμούν περίπου 8.500. Μια μείωση που θα πρέπει να γίνει, καθώς σχετικός όρος προστέθηκε στην ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024