Η Ιωάννα Καρυστιάνη, μυθιστόρημα, ο Χριστόφορος Λιοντάκης και ο Κώστας Μαυρουδής, ποίηση, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, λογοτεχνικό δοκίμιο-μελέτη, ο Μιχάλης Γεννάρης, πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, ο Αλέξανδρος Ίσαρης, διήγημα- νουβέλα, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, παιδικό βιβλίο, η Μυρτώ Δεληβοριά στην εικονογράφησή του και η Μαρία Παπαγιάννη, λογοτεχνικό βραβείο για μεγάλα παιδιά είναι οι φετινοί νικητές των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω».

Η Ιωάννα Καρυστιάνη, μυθιστόρημα, ο Χριστόφορος Λιοντάκης και ο Κώστας Μαυρουδής, ποίηση, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, λογοτεχνικό δοκίμιο-μελέτη, ο Μιχάλης Γεννάρης, πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, ο Αλέξανδρος Ίσαρης, διήγημα- νουβέλα, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, παιδικό βιβλίο, η Μυρτώ Δεληβοριά στην εικονογράφησή του και η Μαρία Παπαγιάννη, λογοτεχνικό βραβείο για μεγάλα παιδιά είναι οι φετινοί νικητές των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω», που απονεμήθηκαν στο αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου), απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, ένας από τους αρχικούς εκδότες του περιοδικού, στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Παπαναστασίου.

«Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε τα γεγονότα της Marfin. Φέτος τη δολοφονία ενός Έλληνα αθώου, ενός ξένου που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, και το κάψιμο των απλών πωλητών στη λαϊκή της οδού Καλλιδρομίου. Ζούμε άραγε την εποχή των άκρων; Μάλλον όχι. Ίσως είναι η εποχή της σύγχυσης, η εποχή του τέλους της ευκολίας. Οι τυφλές δυνάμεις που απελευθερώνονται διαλύουν τις εδραιωμένες αντιλήψεις και ταυτόχρονα δυσκολεύουν τους γνωστικούς να αναγνωρίσουν τη σωστή πορεία. Σε μια τέτοια εποχή το βιβλίο παραμένει αρωγός κάθε προβληματισμού, κάθε δημιουργικού μυαλού» ανέφερε ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν.Μπασκόζος στο χαιρετισμό του.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του περιοδικού στη φιλόδοξη καμπάνια των βιβλιοπωλείων Public για τη φιλαναγνωσία, όπως και η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, του λογοτεχνικού διαγωνισμού διηγήματος «Ταξίδι στον Αέρα» που λήγει στις 28 Ιουνίου.

Ο Γιάννης Μπασκόζος, ανακοίνωσε επίσης, την αλλαγή του εταιρικού προφίλ του περιοδικού. «Η νέα εταιρεία ονομάζεται ΔΙΑΒΑΖΩ Α.Ε. και μετοχικά ανήκει στην οικογένεια Βασίλη Καρακουλάκη, που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στο χώρο των logistics. Το νέο επιχειρηματικό σχήμα δηλώνει ότι θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία του περιοδικού, τους συνεργάτες και τα στελέχη του, και φιλοδοξεί να ανανεώσει το προφίλ του, προβαίνοντας στις ενέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση του ρόλου του στη νέα εποχή» σημείωσε.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή, που «Τα σακιά», συνταξίδεψαν αυτή τη χρονιά με βιβλία αξιόλογων μυθιστοριογράφων, διηγηματογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων, που έτυχε να έχω διαβάσει και πολλά από αυτά και να νιώθω πολύ τυχερή που ανήκω σε αυτήν την οικογένεια» ανέφερε η Ι.Καρυστιάνη κατά τη διάρκεια της τελετής.

Από την πλευρά του, ο ποιητής Χρ.Λιοντάκης τόνισε ότι «ακόμα και στους δύσκολους και στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, η ποίηση εξακολουθεί να λειτουργεί παρηγορητικά», ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν «εν γνώσει τους, ή εν αγνοία τους, στην ολοκλήρωση της συλλογής «Στο τέρμα της πλάνης»».

Τα βραβεία αποτελούν πίνακες των εικαστικών καλλιτεχνών Μιχάλη Αμάραντου, Θανάση Μακρή, Κώστα Νταούλα και Γιώργου Σπυρόπουλου, προσφορά του μουσείου Φρυσίρα και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ έκαστο, χορηγία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης έργων Λόγου.

Αναλυτικά τα βραβεία

1) Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, κείμενο: Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδόσεις Πατάκη
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς.

2) Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Το δέντρο το μονάχο, Μαρία Παπαγιάννη, εκδόσεις Πατάκη
Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

3) Βραβείο Ποίησης (εξ ημισείας):
Στο τέρμα της πλάνης, Χριστόφορος Λιοντάκης, εκδόσεις Καστανιώτη
Τέσσερις εποχές, Κώστας Μαυρουδής, εκδόσεις Κέδρος
Τα βραβεία απένειμε ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής.

4) Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης:
Η επινόηση της ετερότητας. «Ταυτότητες» και «διαφορές» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραβείο απένειμε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

5) Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη):
Πρίγκιπες και δολοφόνοι, Μιχάλης Γεννάρης, εκδόσεις Ίνδικτος
Το βραβείο απένειμε ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος.

6) Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας:
Βίνκελμαν ή Το Πεπρωμένο, Αλέξανδρος Ίσαρης, εκδόσεις Κίχλη
Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της εταιρίας συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας και μέλος της κριτικής επιτροπής.

7) Βραβείο Μυθιστορήματος:
Τα σακιά, Ιωάννα Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραβείο απένειμε ο διευθυντής του Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

8) Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου.
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Σε νέα εταιρεία το περιοδικό

Όπως ανακοίνωσε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος, το περιοδικό αλλάζει χέρια μετά από 35 χρόνια. Η νέα εταιρεία ονομάζεται ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΕ και μετοχικά ανήκει στην οικογένεια Βασίλη Καρακουλάκη (που εξαγόρασε τον τίτλο-σήμα του περιοδικού) η οποία δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στο χώρο των logistics.

Η εταιρεία Foodlink, που θα οδηγήσει το «Διαβάζω» στη νέα εποχή χωρίς να αλλάξει τη φυσιογνωμία του, συμφερόντων της οικογενείας Βασίλη Καρακουλάκη, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics και δραστηριοποιείται στους τομείς της αποθήκευσης, διανομής (customer service, transitions consultancy, reporting) και υπηρεσιών ανασυσκευασίας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 και μέχρι τον Απρίλιο του 2005 δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στον τομέα των τροφίμων. Το Μάϊο του 2005 ξεκίνησε την πρώτη συνεργασία της με εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Το 2010 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6,3% και διαμορφώθηκε στα 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,37 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Άυγουστο του 2009 η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr