«Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις» είπε στο πορτογαλικό πακέτο το φινλανδικό Κοινοβούλιο
Τη συμμετοχή του Ελσίνκι στο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του φινλαδικού Κοινοβουλίου, απομακρύνοντας το σημαντικότερο εμπόδιο για την έγκριση της πακέτου από το Ecofin στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, το Ελσίνκι θέτει όρους για την έγκριση: Η Πορτογαλία πρέπει αφ' ενός να αποτρέψει την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα και αφ' ετέρου να πουλήσει κρατική περιουσία για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων.
Τη συμμετοχή του Ελσίνκι στο πακέτο διάσωσης για την Πορτογαλία ενέκρινε την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή του φινλαδικού Κοινοβουλίου, απομακρύνοντας το σημαντικότερο εμπόδιο για την έγκριση της πακέτου από το Ecofin στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Η Μεγάλη Επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας δέχτηκε την πρόταση για το «ναι» με 15 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και πέντε αποχές – υπέρ ψήφισαν τα μέλη του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού και των Σοσιαλδημοκρατών.
Η φινλανδική συνεισφορά είχε απειληθεί από την είσοδο των Αληθινών Φινλανδών στο Κοινοβούλιο, με «σημαία» την αντίθεση στις ευρωδιασώσεις και την πιθανή συμμετοχή τους στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
Ωστόσο, το Ελσίνκι θέτει όρους για την έγκριση: Η Πορτογαλία πρέπει αφ’ ενός να αποτρέψει την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα και αφ’ ετέρου να πουλήσει κρατική περιουσία για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων.
Επιπλέον, η Φινλανδία ζητά για οποιαδήποτε επόμενα δάνεια διάσωσης, η εκάστοτε χώρα να θέτει εγγυήσεις, όπως μερίδια στις κρατικές επιχειρήσεις ή τα έσοδα από την πώλησή τους.
Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκβαση της ψηφοφορίας, με τον (Φινλανδό) επίτροπο Όλι Ρεν να χαρακτηρίζει την έγκριση «υπεύθυνη απόφαση που ενδυναμώνει την Ευρώπη».
Η φινλανδική συμμετοχή θα συνεισφέρει στη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ και, κατ’ επέκταση, και στην ίδια Φιναλνδία, υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θέτει το Ελσίνκι, ο επίτροπος ανέφερε ότι «θα τις λάβουμε εποικοδομητικά υπόψη και θα τις εξετάσουμε λεπτομερώς» στο Eurogroup και στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης
- Θέατρο Αθηνών: Δύο αιώνες ζωής και 70 χρόνια θεατρικής δράσης αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου – Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα
- Νετανιάχου: Θα συναντηθεί με τον Τραμπ για τη Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου
- Η μητσοτακική πτέρυγα επιτίθεται ευθέως στον Καραμανλή και οδηγεί τη ΝΔ σε εσωκομματική κρίση
