Τα σχέδια απεξάρτησης από την ΕΚΤ επί τάπητος στη συνάντηση Προβόπουλου-τραπεζιτών
Το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε από τη Βουλή, και τα σχέδια απεξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων, σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο μέτωπο της ρευστότητας.
Μάρκου Αγαμέμνων
Το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε από τη Βουλή, και τα σχέδια απεξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο την Πέμπτη.
Η έγκριση, από την ΕΚΤ και την ΤτΕ, των σχεδίων απεξάρτησης από την ΕΚΤ είναι απαραίτητη για να γίνει η διάθεση του νέου πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ που πρόκειται να χορηγήσει το Δημόσιο στις Τράπεζες.
Οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που υπάρχουν στο μέτωπο της ρευστότητας, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την υποχώρηση των καταθέσεων ενώ η διατραπεζική αγορά παραμένει ουσιαστικά κλειστή για το εγχώριο σύστημα.
Προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των επισφαλειών, καθώς η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρηματιών, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις καθυστερήσεις.
Τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΤ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες κρατικές εγγυήσεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο για την άντληση κεφαλαίων.
Οι διοικήσεις των Τραπεζών ενημέρωσαν από την πλευρά τους τη διοίκηση της ΤτΕ, για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου στον οποίον υποβλήθηκαν από κλιμάκιο της Τρόικας καθώς και τα δεδομένα που διαμορφώνει η νέα υποβάθμιση τους από την Standard & Poor’s.
Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, ενημερώθηκε για τις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διευθύνσεις των τραπεζών με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φωτιά στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στη Θεσσαλονίκη
- Παρελθόν από τον πάγκο του Άρη ο Μανόλο Χιμένεθ
- Ίλιον: Διασώστης του ΕΚΑΒ πήγε σε κέντρο διασκέδασης για βοήθεια σε γυναίκα που λυποθύμισε και άρχισε να τραγουδά
- Νετανιάχου: Θέλει «εξάγωνο συμμαχιών» με Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, αραβικά και αφρικανικά κράτη
- Φενέρμπαχτσε – Μπεσίκτας 91-74: Πήρε το Κύπελλο η ομάδα του Γιασικεβίτσιους
- Αρνήθηκαν την μετάθεση σε πατέρα παιδιού με βαρύ αυτισμό – Δουλεύει 507 χλμ. μακριά από το σπίτι του