Facebook αλλά και Google φέρονται να διαπραγματεύονται είτε την αγορά είτε τη δημιουργία κοινοπραξίας με τo Skype, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν άμεση συμμετοχή στις εσωτερικές συζητήσεις αλλά ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Μια από τις πηγές αυτές αναφέρει ότι, ο Mark Zuckerberg συμμετείχε σε διαπραγμάτευση για εξαγορά του Skype. Αλλη πηγή αναφέρει ότι επιδιώκει τη δημιουργία κοινοπραξίας ανάμεσα στο μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και την δημοφιλή υπηρεσία επικοινωνίας με φωνή και βίντεο.

Ανάλογο ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και η Google νωρίτερα, αν και η εταιρεία έχει την υπηρεσία Google Voice.

Πιθανή εξαγορά του Skype εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εν τω μεταξύ, η Skype αναμένεται να κάνει την είσοδό της στην χρηματιστηριακή αγορά -αναφέρεται ότι καθυστερήθηκε και τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους-, από την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Εντούτοις, η Skype φέρεται να συνομιλεί και με άλλες επιχειρήσεις, με τις διαπραγματεύσεις με τις προαναφερόμενες εταιρείες να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Αναλυτές της αγοράς συμφωνούν ότι η προσθήκη της λειτουργικότητας του Skype στo Facebook, ειδικά για τα μέλη που αξιοποιούν smartphone με εμπρόσθια κάμερα, θα έδινε νέα δυναμική στο Facebook.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι σχετικά με τα έσοδα που θα μπορούσε να αποφέρει μια τέτοια συμφωνία. Το Skype πέρσι είχε σταθερά συνδεδεμένους χρήστες κάθε μήνα που ξεπερνούσαν τα 124 εκατομμύρια, από τους 8,1 εκατομμύρια πληρώνουν για να καλούν «παραδοσιακές» γραμμές τηλεφωνίας με μειωμένη χρέωση.

Η Skype ιδρύθηκε το 2003 και δύο χρόνια αργότερα πουλήθηκε στο eBay αντί 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2009 το eBay πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο στην Silver Lake, τον φορέα που επενδύει για να εξασφαλίσει συντάξεις σε 17 εκατομμύρια Καναδούς, και στην επενδυτική Andreessen Horowitz αντί 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και 125 σε τίτλους. Στα χέρια του eBay παραμένει το ένα τρίτο της επιχείρησης.

Reuters,In.gr Τεχνολογία