Ένας από τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου είναι να στηρίζει την ανάπτυξη της θεατρικής γραφής συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση των σύγχρονων δραματουργικών αναζητήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει Εργαστήριο Δραματοποίησης Αφηγηματικών Κειμένων με τον Ισπανό συγγραφέα και καθηγητή Alberto Conejero (Αλμπέρτο Κονεχέρο) στις 19, 20, 21 και 22 Μαΐου 2011.
Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια για τη δραματοποίηση αφηγηματικών κειμένων, δηλαδή για τη «θεατροποίηση» του αρχικού λογοτεχνικού κειμένου με βάση τους όρους της θεατρικής γραφής. Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο ενότητες: μια ενότητα θεωρητικού περιεχομένου και μια ενότητα πρακτικής εφαρμογής, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα θεατρικό έργο χρησιμοποιώντας ως βάση το διήγημα Πρόβατον επί σφαγή του Roald Dahl.

Θεωρητικό μέρος:
1. Από την καθαρή επική αφήγηση στην πλήρη δραματική ανάπτυξη: καθαρή επική αφήγηση, πολλαπλοί αφηγητές, αφήγηση μέσα στον τέταρτο τοίχο, πλήρης δραματοποίηση.
2. Η οικειοποίηση του ξένου λόγου: θεατροποιώντας την ετερότητα.
3. Επίπεδα συναρμολόγησης του κειμένου: η χρονικότητα, η χωρικότητα, τα δραματικά πρόσωπα, ο διάλογος και η όψη.
4. Διαχωρισμός ανάμεσα στην ιστορία (μύθο) και τον διάλογο για τη διαλογική δραματουργία και τη μυθική δραματουργία.
Πρακτικό μέρος:
1. Κριτήρια καταλληλότητας των αφηγηματικών υλικών: αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο, ενότητα του χώρου, αλληλουχία του χρόνου, συγκέντρωση σημαντικών προσώπων (ρόλων), αφθονία μονολόγων και διαλόγων.
2. Πυρήνας της δραματουργικής πεποίθησης, «κυρίαρχη ιδέα» και θεματική γραμμή.
3. Η επέμβαση στο κείμενο: δραματουργική επεξεργασία του χαρακτήρα («στρωματογραφία», συγκέντρωση, κλπ), ενίσχυση της συγκρουσιμότητας, της διακειμενικότητας κλπ.
4. Γραφή ενός θεατρικού κειμένου που θα αποτελεί θεατρική διασκευή του διηγήματος Πρόβατον επί σφαγή του Roald Dalh.
Διάρκεια

Συνολική διάρκεια 15 ώρες σε 4 διαδοχικές ημέρες.
Πέμπτη: 17.30 – 18.30
Παρασκευή: 17.30 έως 20.30
Σάββατο: 12.30 – 15.30 και 16.30 έως 19.30
Κυριακή 12.30 – 15.30

Συμμετέχοντες
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρικούς συγγραφείς, αλλά και σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, σπουδαστές δραματικών σχολών και τμημάτων θεατρολογίας – γενικά σε όποιον ενδιαφέρεται για τη θεατρική γραφή.

Χρήσιμες πληροφορίες
 Γλώσσα εργασίας θα είναι τα ελληνικά, το κείμενο όμως που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι στα αγγλικά.
 Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν διαβάσει και να έχουν μαζί τους το διήγημα Lamb to the Slaughter του Roald Dahl (Πρόβατον επί σφαγή) που περιλαμβάνεται στον τόμο The Tell-tale Heart. Lamb to the Slaughter. Man from the South. The Mystery of the Semi-Detache.
(Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1997 – πωλείται στο κατάστημα των εκδόσεων, Νικηταρά 2 & Εμ.
Μπενάκη, 210 38.22.496, ώρες λειτουργίας 9.00-19.00)
 Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα στα ελληνικά (η επιλογή θα γίνει από το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 μέσω e-mail office@hellastheatre.gr ή fax (210 3303149). Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται μόνο με την εξόφληση του συνολικού ποσού.

Ημέρες εργαστηρίου: Πέμπτη 19/5, 17.30-20.30, Παρασκευή 20/5, 17.30-20.30, Σάββατο 21/5, 12.30 – 15.30 και 16.30 έως 19.30, Κυριακή 22/5, 12.30 – 15.30
Χώρος: Γραφεία Ε.Κ.Δ.Ι.Θ., Σουλτάνη 19, 106 82Αθήνα
Κόστος: 80€ & 60€ για τα μέλη του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.
Αποστολή βιογραφικών: έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011