Έναν Χρυσό Φοίνικα, ένα βραβείο ερμηνείας και διάκριση στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» μετρά -ανάμεσα σε άλλα-, η Ελλάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών από την έναρξή του έως σήμερα.

Η χρονιά ήταν 1954 και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών συμμετέχει η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Κυριακάτικο Ξύπνημα. Ο Μ.Κακογιάννης πήγε στις Κάννες συνολικά επτά φορές (με ταινίες όπως Στέλλα, Το Κορίτσι με τα μαύρα, Το τελευταίο ψέμα και άλλες).

Το 1962 κερδίζει τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης για την Ηλέκτρα, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά.

Οι Κάννες «γνωρίζουν» τη Μελίνα Μερκούρη για πρώτη φορά στην προβολή της Στέλλας. Μερικά χρόνια μετά (1960), η Μελίνα επιστρέφει με το Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασσέν και συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Κερδίζει, μάλιστα, βραβείο γυναικείας ερμηνείας -το οποίο το μοιράζεται με την Ζαν Μορό.

Σε ένα πάρτι που άφησε εποχή, η Κρουαζέτ πλημμυρίζει από τους ήχους του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα και η Μελίνα Μερκούρη αποτελεί μια λαμπερή παρουσία, γεμάτη ζωντάνια.

Ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Γαβράς κερδίζει το 1982 Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Ο Αγνοούμενος (The Missing) με θέμα το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή. Η ταινία χαρίζει και στον πρωταγωνιστή Τζακ Λέμον ένα βραβείο ερμηνείας.

Ένας από τους αγαπημένους σκηνοθέτες του Φεστιβάλ υπήρξε και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Οι Κάννες ανακαλύπτουν τον σκηνοθέτη με τις Μέρες του ’36, ταινία που συμμετέχει στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Στο ίδιο τμήμα προβάλλεται και ο Θίασος, ενώ οι Κυνηγοί συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του 1977.

Το 1984, ο Θ.Αγγελόπουλος κερδίζει βραβείο σεναρίου για το Ταξίδι στα Κύθηρα, ενώ το Βλέμμα του Οδυσσέα κερδίζει το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος πίστευε ότι θα κέρδιζε τον Χρυσό Φοίνικα, ξεσπά και χρειάζεται να περιμένει μέχρι το 1998 για να του απονεμηθεί ο Χρυσός Φοίνικας για την ταινία Αιωνιότητα και μία μέρα.

Και άλλοι Έλληνες σκηνοθέτες έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Καννών, με τις ταινίες τους να προβάλλονται στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ.

Ανάμεσά τους ο Δραπέτης του Λ.Ξανθόπουλου, η Ρεβάνς του Ν.Βεργίτση, ο Έρωτας του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα, το Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα.

Το Δέντρο που πληγώναμε του Δ.Αβδελιώδη και η Εφήμερη Πόλη του Γ.Ζαφείρη έχουν προβληθεί στην Εβδομάδα Κριτικής.

Πριν από την μεγάλη διάκριση του Γ.Λάνθιμου, δύο ήταν οι ταινίες που προβλήθηκαν στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Πρόκειται για τη Ρόζα του Χριστόφορου Χριστοφή και τις Κρυστάλλινες νύχτες της Τώνιας Μαρκετάκη.

Το 2009 ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου προσπερνά ταινίες διάσημων σκηνοθετών, κερδίζει το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» και καταφέρνει να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ