Ιταλική συνδρομή στην Αργεντινή στις έρευνες για τους «εξαφανισμένους» της δικτατορίας
Η Ιταλία θα ανοίξει τα αρχεία των προξενείων της στην Αργεντινή για να βοηθήσει στις έρευνες για τους περίπου 30.000 «εξαφανισμένους» της δικτατορίας του 1976. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα της Ν.Αμερικής.
Η Ιταλία θα ανοίξει τα αρχεία των προξενείων της στην Αργεντινή για να βοηθήσει στις έρευνες για τους περίπου 30.000 «εξαφανισμένους» της δικτατορίας του 1976.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα της Ν.Αμερικής.
«Στη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες στην Ιταλία τον Ιούνιο θα υπογράψουμε συμφωνία για το άνοιγμα των αρχείων των προξενείων μας στην Αργεντινή με στόχο τη συνεργασία στις έρευνες» τόνισε ο Φρατίνι, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.
Μόνο 800 σοροί έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα από το σύνολο των 30.000 ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-1983.
Yπενθυμίζεται ότι το 2005, επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.
Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986 -γνωστός ως Punto Final- και ο δεύτερος το 1987 -γνωστός ως Obediencia Debida.
Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» (η μετάφραση του τίτλου του από τα ισπανικά) στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων.
Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους.
Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν διώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.
Από το 2006 έως σήμερα πάνω από 200 στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Μάρτιος 2026]
- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας, με κανέναν τρόπο, στα αμερικανοϊσραηλινά πολεμικά σχέδια
- Ιράν: Αναστέλλονται οι πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- ΕΛ.ΑΣ: 3 συλλήψεις, 128 προσαγωγές στο πλαίσιο της συγκέντρωσης για τα Τέμπη – Βρέθηκαν μολότοφ σε στοά στην Ερμού
- Υπ. Ναυτιλίας: Σε αυξημένη επιφυλακή – Επαφή με ελληνικά πλοία σε Περσικό Κόλπο και Στενά του Ορμούζ
- Το buy out και όλες οι λεπτομέρειες στο συμβόλαιο του Ρόμπινσον – Ποια είναι τα δεδομένα στο deal με την Παρί

