Στις 5 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου, μια αναμενόμενη απόφαση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες την περασμένη εβδομάδα. Είναι μία τεράστια πρόκληση να καταπολεμηθεί αυτή η κρίση που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος Σίλβα.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε τη Πέμπτη τη διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.
Νωρίτερα ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική συναίνεση για σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία οικονομική κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο έκλεισε στο 8,6% έναντι των προβλέψεων για το 7,3%.
Αναθεωρήθηκε παράλληλα και το έλλειμμα του 2009 από 9,6% σε 10% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα πάντως που τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί στο απαγορευτικό 8,4%, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωνε την πώληση κρατικών χρεογράφων 1,5 δισ. και 1 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας ότι η πώληση θα είναι επιτυχημένη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα τρία άτομα για τη δολοφονία 40χρονου
- Πόλο: Τη Δευτέρα η κλήρωση του Ολυμπιακού
- Live: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Τσικνοπέμπτη χωρίς delivery: Απεργία στην efood
- Βουλή: Τροπολογία για τις Συλλογικές Συμβάσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Τι αναφέρει για τη διαιτησία
- ΕΡΓΑΝΗ: Μειώθηκε o πραγματικός μέσος μισθός – Όνειρο απατηλό τα 1500 ευρώ μικτά


