Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε τη Πέμπτη τη διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική συναίνεση για σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία οικονομική κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο έκλεισε στο 8,6% έναντι των προβλέψεων για το 7,3%.

Αναθεωρήθηκε παράλληλα και το έλλειμμα του 2009 από 9,6% σε 10% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα πάντως που τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί στο απαγορευτικό 8,4%, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωνε την πώληση κρατικών χρεογράφων 1,5 δισ. και 1 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας ότι η πώληση θα είναι επιτυχημένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό