Δουρμούσογλου Μιχάλης

Έρευνα για τη δυνατότητα των αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων να αντεπεξέλθουν σε πιθανά προβλήματα παρόμοια με αυτά που εμφανίστηκαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει η εποπτική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η NRC, η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι 104 αντιδραστήρες που λειτουργούν στο έδαφος των ΗΠΑ έχουν επαρκή συστήματα παροχής ενέργειας για να κρατήσουν χαμηλά την θερμοκρασία στον πυρήνα του αντιδραστήρα σε περίπτωση απώλειας της ενέργειας.

Αν και η NRC έχει θεσπίσει κανόνες λειτουργίας για την περίπτωση μπλακάουτ –και μάλιστα ειδικούς κανόνες για κάθε εγκατάσταση χωριστά– η Αρχή προτίθεται να τους αξιολογήσει εκ νέου για την επάρκεια τους.

Οι προσομοιώσεις της NRC έδειξαν ότι ένα ξαφνικό καταστροφικό γεγονός (σεισμός, πυρκαγιά ή πλημμύρα) θα έβγαζε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης σε ένα αντιδραστήρα. Αυτό θα οδηγούσε σε πιθανή τήξη στον πυρήνα και σε διαρροή ραδιενέργειας, ακόμα και σε μία μόλις ημέρα. Οι πιθανότητες όμως για αυτό το σενάριο είναι πολύ μικρές.

Πάντως, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της NRC, είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε αν οι αντιδραστήρες θα χρειαστούν επιπλέον ενέργεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το ατύχημα της Φουκουσίμα, το οποίο προκλήθηκε από το τσουνάμι που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό των 9R, άνοιξε τη συζήτηση και στην Ευρώπη σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να οργανώσει μέσα στο 2011 τεστ αντοχής στους αντιδραστήρες –πολλοί από τους οποίους είναι άνω των 30 ετών– ενώ την ίδια ώρα χώρες όπως η Γερμανία επανεξετάζουν τα σχέδια τους σχετικά με την εξάρτηση από τη πυρηνική ενέργεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ