Έργα Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη στο ανοιξιάτικο Greek Sale του οίκου Sotheby’s
Σημαντικά έργα από κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, όπως του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη και του Γιάννη Μόραλη, περιλαμβάνει η δημοπρασία Greek Sale του Οίκου Sotheby's, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Λονδίνο.
Στελλάκη Αγγελική
Σημαντικά έργα από κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, όπως του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη και του Γιάννη Μόραλη, περιλαμβάνει η δημοπρασία Greek Sale του Οίκου Sotheby’s, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Λονδίνο.
«Η Ανάσταση» του Κωνσταντίνου Παρθένη, με διαστάσεις 125 εκ. x 150 εκ., αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων για το Δημαρχείο Αθηνών, τα οποία είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του Μεταξά το 1939.
Ο Παρθένης είχε εκτελέσει πολυάριθμα αρχικά σχέδια για αυτό το έργο που θα αποτελούσε μέρος του διακόσμου του Δημαρχείου καθώς και για το πώς θα γινόταν η τελική εγκατάστασή του στο χώρο, προτού εγκαταλείψει τελικά το έργο.
Οι άλλες δυο παρόμοιες παραστάσεις, «Η Παναγία και το Βρέφος» και «Η Σταύρωση» βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου στην Αθήνα.
Με εκτίμηση που κυμαίνεται στις 345.000-575.000 ευρώ, το έργο αυτό αποτελεί το μοναδικό από τη συγκεκριμένη σειρά που βρίσκεται ακόμα σε ιδιωτική συλλογή.
Σε συνέχεια της τιμής ρεκόρ που σημειώθηκε στη δημοπρασία Greek Sale του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2010 για το έργο «Στρατιώτης Χορεύει Ζεϊμπέκικο» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-89), της ανοιξιάτικης δημοπρασίας θα ηγηθεί ένα ακόμα σπουδαίο έργο του καλλιτέχνη με τον ίδιο τίτλο, με εκτίμηση στις 345.000-575.000 ευρώ.
Σκηνές με ναύτες και φαντάρους αποτελούν χαρακτηριστικό μέρος του έργου του Τσαρούχη. Σε αυτό το φυσικού μεγέθους πορτρέτο (190 εκ. X 70,5 εκ.) ο Τσαρούχης απεικονίζει ένα στρατιώτη να χορεύει πάνω σε πάτωμα με πλακάκια με χαρακτηριστικό ελληνικό μοτίβο.
Φιλοτεχνημένο το 1988, το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη (1916-2009) έχει ως εκτίμηση τα 230.000-345.000 ευρώ. Έχει διαστάσεις 195εκ. x 130 εκ και η σύνθεση του μεταφέρει το άρωμα του εναγκαλισμού δυο εραστών, παρά τη γεωμετρική αφαίρεση των μορφών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιες οφειλές υπάγονται, πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
- Greece Extends Deadlines for Home Energy Upgrade Schemes
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Τσιτσιπάς: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου»
- Μύκονος: Γιωτ των 220 εκατομμυρίων ευρώ αγκυροβόλησε στην Ψαρρού – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- Λίβανος: Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Αούν – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ
- Δούρου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάμε στις εκλογές είτε με ενωτικό ψηφοδέλτιο με όσους θέλουν, είτε αυτόνομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442