
Δημόσια διαβούλευση από την Κομισιόν για τις τιμές των φαρμάκων
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινοτικής οδηγίας για τους κανόνες που διέπουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και την κάλυψη του κόστους από τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει μέχρι 25 Μαΐου.
Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινοτικής οδηγίας για τους κανόνες που διέπουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και την κάλυψη του κόστους από τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης.
Προβλέπεται ότι κατά την περίοδο της διαβούλευσης, που ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της προτεινόμενης τροποποίησης της σχετικής οδηγίας 89/105/ΕΚ, η οποία δεν έχει τροποποιηθεί από το 1989, παρά τις σημαντικές αλλαγές που υπήρξαν στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές των φαρμάκων και το ύψος της κάλυψης του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών, πρωταρχικός στόχος της οδηγίας είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην ΕΕ.
Αναλυτικότερα, θα εξεταστούν ζητήματα όπως :
- Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία καθορισμού των τιμών φαρμάκων και η κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία, με ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες.
- H μεγαλύτερη συνοχή στους κανόνες που αφορούν τη διαφάνεια και την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων.
- Οι εξελίξεις στα κράτη-μέλη για τους μηχανισμούς διαχείρισης του κόστους στο φαρμακευτικό τομέα.
- Το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, εκτός από τα φάρμακα, και στον ιατρικό εξοπλισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ χαρακτηρίζει τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ασύμβατο με τις αρχές της Ένωσης
- Παναθηναϊκός: Ο Μπαλντίνι ψάχνει ήδη τον αντί-Μπενίτεθ
- Κόκκινο της φωτιάς – Οι εμφανίσεις από την παγκόσμια πρεμιέρα του «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στον Ασπρόπυργο – Έκρυβαν σε βόθρο καραμπίνες και πινακίδες, 10 συλλήψεις
- Οι τέσσερις λόγοι που ορίστηκε ο Ευαγγέλου στον τελικό Κυπέλλου
- Μέτρα στήριξης: Στο τραπέζι η επέκταση επιδότησης σε diesel και λιπάσματα

