Υποχρεωτικά στον λογιστή 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες για την αυτοπεραίωση
Λογιστές θα πρέπει να αναζητήσουν υποχρεωτικά οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ.Κουσελά.
Λογιστές θα πρέπει να αναζητήσουν υποχρεωτικά οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που εντάσσονται κάθε χρόνο στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Συγκεκριμένα, από λογιστή-φοροτεχνικό θα υπογράφονται υποχρεωτικά οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000 ευρώ, έναντι 300.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα, που ίσχυσαν με το προηγούμενο καθεστώς.
Αυτό διευκρινίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, στην οποία σημειώνεται ότι η εφαρμογή των νέων ορίων ακαθάριστων εσόδων ισχύει για τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη διαχειριστική περίοδο 2010 και μετά.
Κύκλοι της αγοράς επισηµαίνουν ότι η αυτοπεραίωση πηγαίνει παράλληλα µε την τήρηση των βιβλίων ενός επαγγελµατία ή µιας επιχείρησης καθόλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που µπορεί να συνεπάγεται ένα µηνιαίο κόστος της τάξεως των 100 ευρώ.
Οι λογιστές, βάσει του νόµου, είναι πλέον υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν και αν διαπιστώνονται ανακριβή στοιχεία, εφόσον εµφανίζουν µεγάλη συχνότητα, κινδυνεύουν ακόµη και µε την αφαίρεση της άδειας άσκησης του επαγγέλµατός τους.
Η πρόταση της τήρησης των βιβλίων – στοιχείων και της υπογραφής της δήλωσης είχε γίνει από τους ίδιους τους λογιστές στο πλαίσιο του διαλόγου που είχε πραγµατοποιηθεί το 2010, πριν από την κατάρτιση του πρώτου φορολογικού νόµου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
