«Χαρακίρι» για δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες λόγω οικονομικής κρίσης
Μια μικρή πόλη αυτοκτονεί κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, καθώς ο αριθμός των αυτοχείρων το περασμένο έτος ξεπέρασε τις 30.000 για 13η συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας στη χώρα απειλεί να καταγράψει ιστορικό μεταπολεμικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το 5,4%. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής της Ιαπωνίας, το 59% των αυτοχείρων ήταν άνεργοι.
Ψυχάρη Ειρήνη
Μια μικρή πόλη αυτοκτονεί κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, καθώς ο αριθμός των αυτοχείρων το περασμένο έτος ξεπέρασε τις 30.000 για 13η συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας στη χώρα απειλεί να καταγράψει ιστορικό μεταπολεμικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το 5,4%.
Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής της Ιαπωνίας, τουλάχιστον 31.700 άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2010 και το 59% εξ αυτών ήταν άνεργοι.
Στα χειρόγραφα σημειώματα που άφησαν πίσω τους, το 23% έκανε ευθέως λόγο για αφόρητα οικονομικά προβλήματα, ενώ οι μισοί ανέφεραν ως αιτία της αυτοκτονίας τους προβλήματα υγείας.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πάνω από μία δεκαετία αποπληθωρισμού αποτρέπουν τις επιχειρήσεις στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να προβαίνουν σε προσλήψεις. Ακόμη και με την αγορά εργασίας να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης από τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά, το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες.
«Παρατηρούμε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με προσωρινή εργασία και πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους» επισημαίνει ο Ιάπωνας οικονομολόγος Γιοσιμάσα Μαρουγιάμα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία για το 2010 κυμάνθηκε στο 5,1% και απειλεί να ξεπεράσει το 5,4% που ήταν μεταπολεμικά.
Το 19% των αυτοχείρων ήταν πάνω από 50 χρόνων, ενώ το 70% άνδρες. Απώλεια εργασίας και χρέη είναι μερικοί από τους οικονομικούς λόγους που τους οδήγησαν στην αυτοκτονία, αναφέρει η έκθεση. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών στην Ιαπωνία κατεγράφη το 2003, με 34.427 ανθρώπους να βάζουν τέλος στη ζωή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης
- Θέατρο Αθηνών: Δύο αιώνες ζωής και 70 χρόνια θεατρικής δράσης αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου – Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα
- Νετανιάχου: Θα συναντηθεί με τον Τραμπ για τη Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου
- Η μητσοτακική πτέρυγα επιτίθεται ευθέως στον Καραμανλή και οδηγεί τη ΝΔ σε εσωκομματική κρίση
