Αθήνα: Ασπιρίνη τέλος στα περισσότερα ελληνικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί καταθέτουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι φαρμακαποθήκες δεν τους τροφοδοτούν, καταλογίζουν μάλιστα την ευθύνη για έλλειψη στη φαρμακευτική εταιρεία. Η Bayer Ελλάς, από την πλευρά της, αναφέρει πως έχει διαθέσει περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες στην ελληνική αγορά σε σχέση με πέρυσι.

Συμφωνα με Τα Νέα, η έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου έχει γίνει πλέον αισθητή, αφού ελάχιστα είναι τα φαρμακεία που διαθέτουν αποθέματα. «Ίσως να υπάρχουν κάποια φαρμακεία που είχαν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ασπιρίνες» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη της ασπιρίνης σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, αφού στην Ελλάδα κοστίζουν 0,67 ευρώ και στη Γερμανία 4 ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι σε μερικά φθηνά φάρμακα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν φέρνουν ποσότητες στην Ελλάδα επειδή δεν τους συμφέρει.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, «ασπιρίνες σε συσκευασία με ελληνικά γράμματα ζητήστε να σας στείλουν από τη Γερμανία και την Ιταλία. Στη χώρα μας δεν θα τις βρείτε». Στελέχη της Bayer Ελλάς αναφέρουν πως τα αποθέματα ασπιρίνης που έχουν διατεθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα ίσως ξεπερνούν έως και 20% αυτά που διατέθηκαν πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΦ είχε επιβάλει τον Σεπτέμβριο ποινή στην Bayer για μειωμένη προμήθεια της αγοράς. «Μάλιστα, μας εξήγησαν ότι η μειωμένη διάθεση έγινε για δύο λόγους, πρώτον επειδή η τιμής της ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεύτερον επειδή πουλιόταν στα περίπτερα», εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.

Ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς το εθνικό δίκαιο κάνει λόγο για «επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά», ενώ στη βάση του κοινοτικού δικαίου «επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές». «Το κοινοτικό δίκαιο όμως υπερισχύει του εθνικού. Αρα δεν είναι παράνομες οι εξαγωγές» εξηγεί ο κ.Τούντας.

Ο ΕΟΦ έθεσε τη Δευτέρα σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθμό 1142, στον οποίο πολίτες και φαρμακοποιοί θα μπορούν να καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων. Παράλληλα, λαμβάνει ακόμη δώδεκα μέτρα για την αναστολή εξαγωγής φαρμάκων μιας και το νομικό πλαίσιο, όπως φαίνεται, δεν επαρκεί.

health.in.gr