«Κούρεμα» 30% στα ομόλογα και επιστροφή στη δραχμή «βλέπουν» Ευρωπαίοι οικονομολόγοι
Επιστροφή στη δραχμή, διαγραφή της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, βλέπει ως πιθανά ενδεχόμενα για την Ελλάδα ο όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group.
Κωστούλας Γεώργιος
Επιστροφή στη δραχμή, διαγραφή της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, βλέπει ως πιθανά ενδεχόμενα για την Ελλάδα ο όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group.
Σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Ελλάδα ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ», αναφέρεται ότι ο όμιλος των Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, παρά τα «δραστικά» μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Μάλιστα, όπως λένε, η Ελλάδα δεν πρόκεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος το 2013, λόγω κυρίως της μεγάλης αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, που επηρέασε και τα μεγέθη του 2010.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να διαγράψουν πάνω από το 30% των δανείων της. Μάλιστα, η χώρα ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή για να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», επισημαίνεται και προστίθεται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, όταν θα έχει λήξει το σημερινό.
Όπως τονίζουν, χρειάζονται επιπλέον μέτρα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ευρώπη να χρειαστεί να παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών των μέτρων θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμησή της («εξωτερική υποτίμηση») ή οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς («εσωτερική υποτίμηση»).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μηνιγγίτιδα σκοτώνει πάνω από 250.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο – Το ένα τρίτο είναι παιδιά
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να μη βοηθήσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αν το χρειαστούν
- Ισραήλ: Νεκρός και τραυματίες σε πυραυλική επίθεση του Ιράν
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ελληνική ασπίδα και στην Τουρκία
- Η Bank of America θα καταβάλει 72,5 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή κατηγόρων του Έπσταϊν
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την 34η αγωνιστική – Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)
