Βέτο άσκησαν οι ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΟΗΕ κατά του ισραηλινού εποικισμού
Οι ΗΠΑ ψήφισαν, όπως θεωρείτο αναμενόμενο, κατά της υιοθέτησης ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τον ισραηλινό εποικισμό μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις για το ζήτημα. Το σχέδιο ψηφίσματος συγκέντρωσε 14 θετικές ψήφους αλλά η μία αρνητική από την Ουάσινγκτον ήταν αρκετή για να απορριφθεί.
Οι ΗΠΑ ψήφισαν, όπως θεωρείτο αναμενόμενο, κατά της υιοθέτησης ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τον ισραηλινό εποικισμό μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις για το ζήτημα.
Το σχέδιο ψηφίσματος συγκέντρωσε 14 θετικές ψήφους αλλά η μία αρνητική από την Ουάσινγκτον -ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου- ήταν αρκετή για να απορριφθεί.
To ψήφισμα είχε προταθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή και στο κείμενό του καταδίκαζε το Ισραήλ για την εποικιστική του δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και ζητώντας την άμεση αναστολή της.
Η αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα καταδικάζει μεν, όπως και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, αλλά είχε ταχθεί κατά του εν λόγω ψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι απλώς θα περιέπλεκε την προσπάθεια αναβίωσης των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών.
Θεωρείται σχεδόν προεξοφλημένο ότι το αμερικανικό βέτο θα εξοργίσει τις αραβικές χώρες ενώ, την ίδια στιγμή, μία αποχή από την ψηφοφορία θα είχε εξοργίσει το Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι θέτουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών το πάγωμα της ισραηλινής οικοδομικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το αμερικανικό βέτο «δεν πρέπει να εκληφθεί ως υποστήριξη στον εποικισμό» σημείωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, που επανέλαβε ότη Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στερείται νομιμοποίησης.
Ο Βρετανός πρέσβης Μαρκ Γκραντ, μιλώντας εκ μέρους της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καταδίκασε ως παράνομη την εποικιστική δαρστηριότητα, λέγοντας επίσης πως η ΕΕ ελπίζει ότι η Παλαιστίνη θα έχει γίνει πλήρες μέλος στον ΟΗΕ μέχρι το Σεπτέμβριο.
Από το 2000, έχει ασκηθεί βέτο σε συνολικά 14 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα δέκα από αυτά ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα εννιά αφορούσαν το Παλαιστινιακό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη: Παντρεύτηκε πριν γίνει μητέρα
- Δεμένο εδώ και 2 μήνες στο λιμάνι του Ηρακλείου φορτηγό πλοίο – Κραυγή απόγνωσης από τους 8 ναυτικούς
- Κύπρος: Βοηθούσε γυναίκα να παρκάρει και βρέθηκε διασωληνωμένος – Εγκλωβίστηκε ο λαιμός του στην πόρτα
- Ο Άρης παίρνει τον Χόνγκλα, συμφωνία με τη Γρανάδα για τον δανεισμό του Καμερουνέζου
- Χιλιάδες διαγραφές φοιτητών στο όνομα μιας δεξιάς ιδεολογικής εμμονής
- Ασύλληπτο συμβόλαιο στον Μπράιαντ: Η Χάποελ Τελ Αβίβ προσφέρει 5 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει
