Αυστηρότερα τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το καλοκαίρι
Αυστηρότερα θα είναι τα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν το καλοκαίρι του 2011 οι 91 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το Ecofin αποφάσισε την αυστηροποίηση των stress tests, συμφωνώντας να συμπεριληφθούν στόχοι που αφορούν στην ρευστότητα των τραπεζών. Στόχος του νέου γύρου που θα διεξαχθεί έως τα τέλη Μαΐου, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ενδεικτικό της αυστηρότητας τους είναι ότι η ΕΚΤ προβλέπει ότι αυτή τη φορά θα αποτύχουν περισσότερες τράπεζες.
Αυστηρότερα θα είναι τα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου οι 91 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, είπαν πηγές της προεδρίας της ΕΕ.
Το Ecofin αποφάσισε στις Βρυξέλλες την αυστηροποίηση των τεστ αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα διεξαχθούν από την νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η σχετική μεθοδολογία θα υιοθετεί τις προτάσεις της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπή (EFC).
Το Ecofin συμφώνησε να συμπεριληφθούν στόχοι που αφορούν στην ρευστότητα των τραπεζών στο νέο, αυστηρότερο γύρο τεστ αντοχής που θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν θα συμπεριλάβουν μόνο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που είναι για trading, αλλά όλες τις κατηγορίες των ομολόγων που διακρατούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
«Το μήνυμα είναι πως τα τεστ θα είναι πιο αυστηρά και αξιόπιστα» είπε στέλεχος της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Οι λεπτομέρειες και τα ακριβή κριτήρια των τεστ θα έχουν καθοριστεί έως τον Μάρτιο. Τα αποτελέσματα των νέων τεστ αναμένονται το καλοκαίρι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των τεστ, περιμένει ότι θα αποτύχουν περισσότερες τράπεζες καθώς εισάγεται το κριτήριο της ρευστότητας, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, χωρίς να αναφερθούν σε ακριβή αριθμό.
Παράλληλα με τα ευρωπαϊκά τεστ, το ΔΝΤ θα διεξάγει ανάλογα τεστ σε Βρετανία, Σουηδία και Λουξεμβούργο.
Σκοπός των τεστ αντοχής είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Ο Ωμέγα Εμποδιστής φέρνει καιρική ηρεμία – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
