Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος κινηματογραφιστής Νίκος Παπατάκης, πρώην σύζυγος της Ανούκ Αιμέ, σύντροφος της Νίκο και παραγωγός του Νικ Κασαβέτης, έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στο Παρίσι, ανακοινώθηκε την Τετάρτη μέσω του Τύπου.

Γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1918 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου πολέμησε τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι, ο Παπατάκης αναγκάστηκε να εξοριστεί, βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στον Λίβανο και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1939.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο αεικίνητος Παπατάκης συναναστράφηκε την αφρόκρεμα της γαλλικής διανόησης, από τον Ζαν Πολ Σαρτρ μέχρι τον Ζαν Ζενέ, και τους ποιητές Αντρέ Μπρετόν, Ζακ Πρεβέρ και Ρομπέρ Ντενό.

Το 1947 δημιούργησε το καμπαρέ «Το Κόκκινο Ρόδο» (La Rose Rouge) που αποτέλεσε δημιουργικό εφαλτήριο για πολλούς καλλιτέχνες.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Ανούκ Αιμέ, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Μανουέλα.

Το 1950 υπήρξε παραγωγός και χρηματοδότης της ταινίας του Ζαν Ζενέ Ένα ερωτικό τραγούδι, του οποίου τη φωτογραφία υπέγραφε ο Ζαν Κοκτό. Η ταινία όμως λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες παρά μόνον το 1975.

Το 1957 εγκατέλειψε το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη, όπου υπήρξε σύντροφος του μοντέλου από τη Γερμανία Κρίστα Πέφγκεν, η οποία υιοθέτησε το μικρό του όνομα και ως Νίκο ασχολήθηκε με τη μουσική και υπήρξε «μούσα» του Άντι Γουόρχολ και των Velvet Underground.

Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, γύρισε το 1962 την πρώτη του ταινία Οι Άβυσσοι (Les Abysses), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζενέ Οι Δούλες, που με τη σειρά του είχε αντλήσει την έμπνευσή του από την αληθινή, μακάβρια, ιστορία των αδελφών Παπέν. Η ταινία προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε προκαλέσει σκάνδαλο.

Το 1967 γύρισε την ταινία Oι βοσκοί, όπου πραγματεύεται και καταγγέλλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα: η ταινία που προβλήθηκε το 1968 αποτέλεσε, ωστόσο, εμπορική αποτυχία. Ο Παπατάκης, που τότε ήταν παντρεμένος με την Όλγα Καρλάτου, στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική και δόθηκε ολόψυχα στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Το 1975, η ταινία του Gloria Mundi, που έθιγε την πραγματικότητα των βασανιστηρίων στην Αλγερία, κατέβηκε από τις αίθουσες έπειτα από βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο Μαρμπέφ. Με τους Ισορροπιστές το 1991 υπέγραψε ένα αιχμηρό πορτραίτο του Ζενέ, τον οποίο υποδύθηκε αξεπέραστα ο Μισέλ Πικολί, που προκάλεσε τη μήνιν πολλών θαυμαστών του.

Στη Φωτογραφία, μία από τις λυρικότερες ελληνικές ταινίες, εξερευνά το θέμα της νοσταλγίας του ξενιτεμένου και την αποξένωση της μετανάστευσης και θίγει πολλά σημεία της τραγικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας.

«Ο Παπατάκης ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Πάντοτε έριχνε γέφυρες ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Άνδρας θαρραλέος υπήρξε ένας λεπτός και συνάμα τολμηρός δημιουργός» τόνισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο του Νίκου Παπατάκη. Η ζωή του και η δράση του υπήρξαν αποτυπώσεις ενός πνεύματος ανήσυχου και αυθεντικά δημιουργικού. Πολεμιστής και ταξιδιώτης, διανοούμενος και ονειροπόλος, έδωσε στην 7η τέχνη το απόσταγμα της φαντασίας και της ψυχής του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας